УМЕСТО ЗА САБОР НОВАЦ ЗА АСФАЛТ: Одлуке одборника СО Лучани о смањењу трошкова за јавна предузећа и општинску управу

В. ИЛИЋ

10. 09. 2020. у 07:20

ОДБОРНИЦИ СО Лучани донели су одлуку да се трошкови у свим јавним предузећима и Општинској управи смање искључиво на основне, док су потпуно укинути планирани трошкови за организацију Сабора трубача и других манифестација у општини Лучани, јер су одложене све манифестације у 2020. години због епидемије вируса корона.

УМЕСТО ЗА САБОР НОВАЦ ЗА АСФАЛТ: Одлуке одборника СО Лучани о смањењу трошкова за јавна предузећа и општинску  управу

Фото К. Михајловић

Овом одлуком, одборници су преусмерили додатних 15 милиона за асфалтирање путева уз учешће грађана по моделу два према један, како би се наставила реализација циља да се што више путева стави под асфалт, а што мање засипа шутом.

Овим ребалансом такође је опредељено нових осам милиона за опремање спортске хале у Лучанима која се интензивно приводи намени, као и додатних седам милиона за пројектовање и уређења општинских водотока првог и другог реда и за пројектовање уређења реке Бјелице у Гучи низводно од средње школе. Преусмерено је и 3,5 милиона динара за завршетак водовода у Лисицама, као и милион и по динара за израду пројектно-техничке документације за основне школе.

МИНУС ПОСЛЕ ПОПЛАВЕ

ПОЈАЧАНИ трошкови су уследили због бројних поплава, откупа земље за изградњу насипа и надокнада за настале штете, што је довело до коначног дефицита буџета за 2019. годину у вредности од 42 милиона, који ће бити покривен приходима стеченим у претходним годинама - закључено је на седници. Према извештају о извршењу буџета за првих шест месеци ове године, констатовано је да укупни приходи који су у том периоду остварени износе 322 милиона динара.

Одборници су, између осталог, донели и одлуку о путевима у општини Лучани којом ће у потпуности заштитити све путеве који су последњих година асфалтирани. Одлуком је дефинисано ограничење носивости на 20 тона укупне масе на општинским путевима другог реда, као и 15 тона на некатегорисаним путним правцима. Одлука је уследила након учесталог присуства тешких саобраћајних машина, а које интензивно урушавају и оштећују путеве на нашој територији.

ОДЛУКА Ребаланс и преусмеравање средстава, Фото архива

- Општина је последњих година, заједно са републиком, значајно инвестирала у асфалтирање бројних путних праваца у циљу савременијег и функционалнијег живота наших суграђана и зато се мора стати у заштиту изграђених путева који годинама нису рађени - рекао је председник општине Миливоје Доловић.

Скупштина је донела и одлуку о завршном рачуну општине Лучани за претходну годину, у којој се наводи да се у буџет слило укупно 671, док су новчани одливи били већи и износили су 713 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)