ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ "СЛАЂАНА ВЕЉКОВИЋ": Признања за најбоље новинарске репортаже, лауреат и наша новинарка Јелена Ћосин (ФОТО)

Д. Ристић

08. 09. 2020. у 20:17

У етно-вили „Јефимија" у Преображању код Врања додељене су новинарске награде за репортажу које носе име прерано преминуле новинарке „Новости“ Слађане Вељковић. Међу лауреатима новинарка наше куће Јелена Ћосин.

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ СЛАЂАНА ВЕЉКОВИЋ: Признања за најбоље новинарске репортаже, лауреат и наша новинарка Јелена Ћосин (ФОТО)

Фото: Ј. С.

Награду већ другу годину за редом додељује Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност из Врања. Награде ове године нису додељене 8. јула, на дан смрти Слађане Вељковић, али су тог дана, због пандемије вируса корона, објављена имане лауреата.

Фото: Д. Ристић

На конкурс је пристигло укупно 86 радова. Стручни жири сагласио се око имена добитника. Ове године жири је радио у саставу Момчило Поповић, шеф деска Вечерњих новости, Гордана Бјелетић, главна и одговорна уредница Јужних вести и Братислав Илић новинар ТВ Прва и Б92. Новчани део награда додељује компанија Алфа плам из Врања, а новчани део награде специјално признање за репортажу о вирусу корона коју је наметнула наша стварност, обезбедила је Хемијска индустрија Врање (ХИВ).

Награда за новинарски подухват припала је Радоману Ирићу, новинару из Врања. По оцени жирија награда за најбољи уређивачки рад у локалним медијима припала је Дејану Димићу уреднику портала Врање њуз. Признање за најбољу репортажу припало је Јелени Мариновић, новинарки-а из Ниша за причу „Пристојан кров над главом, пре зиме, императив за малу Нађу". За репортажу „Оболела од короне, мајка јој умрла, избачена из стана" награђена је Јелена Ћосин, новинарка "Новости" из Ниша.

Фото: Ј. С.

Добитнике награда и њихове колеге је поздравила градска већница за културу и информисање Врања, Зорица Јовић, која се бираним речима подсетила стваралаштва Слађане Вељковић. У име жирија, присутнима је одлуку о награђенима образложио Братислав Илић који је казао да је репортажа помало запостављени жанр последњих година и да је ова награда подстицај новинарима да се врате овој значајној журналистичкој форми.

Фото: Ј. С.

- Људски је грешити, па је можда грешио и овај жири, али сам сигуран да када греше политичари и они који одлучују о нашим судбинама, последице су много теже - казао је Илић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗАЈЕДНО ДО БОЉЕГ ЖИВОТА: Ниш из градског буџета подржава ромске средњошколце и студене са пет милиона