НОВИ АСФАЛТ-НОВИ ПУТЕВИ: У Пиротском округу се ради без престанка

В.ЋИРИЋ

07. 09. 2020. у 12:08

НОВИ АСФАЛТ-НОВИ ПУТЕВИ: У Пиротском округу се ради без престанка

Фото: В. Ћирић

НА државним путевима у Пиротском округу, другом по величини у Србији, ради се даноноћно.

Ради се на деоницама које су оштећене приликом рада тешке механизације на источном краку Коридора 10, али и тамо где није било радова скопчаних са изградњом паневропске саобраћајнице.

Неимари су ових дана завршили асфалтирање и проширивање деонице од пружног прелаза код села Сукова, дом Комја у кањону Јерме. Они који су прошли овим правцем дугачким око 5 километара готово да не могу да препознају пут који води да кањону Јерме и даље преко Трнских одороваца и Звонца, Пресеке, према Бабушници.

Нов асфалт добило је и село Власи, на левој обали Јерме. Многобројне деонице те саобраћајнице, биће како се то каже рехабилитоване, тако да ће путовање овим пределом до краја грађевинске сезоне бити много безбедније и брже јер од пружног прелаза Суково до Бабушнице има више од 40 километара. Ову саобраћајницу карактеришу и многобројна клизишта која прораде обично у јесен или током кишних пролећа.

Путари раде и код села Расовци на Старој планини, затим од склавиње према димитровградским селима, код каменолома Китка, одакле су транспортовани гранулати за Коридор 10 и где је пут био поприлично оштећен. У склкопу ових радова, проширена је и улица ка писротском насељу Прчевац која је добила нов тротоар.

На територији округа путари раде на укупно око 80 километара државних путева, а вредност радова је већа од 20 милиона евра.

Фото: В. Ћирић

Житељи места на другом крају округа, тачније старим путем од Пирота ка Белој паланци, такође добијају нов асфалет и то до Садиковог бунара код села Блато. Од индустријске зоне у Пироту, према Сопоту се такође ради, док су код некадашње сопотске петље у току радови на изградњи надвожњака којим ће села у овом делу округа бити повезана са путем према Бабином зубу и Миџору, тачније са туристичким центрима на врховима Старе планине. Одале је и веза за оне који се искључују са кородира и иду пут помненутих центара.

Како сазнајемо у јавном предузећу "Путеви Србије", које је инвеститор свих радова, биће рехабилитована и деоница од Славиње и Изатоваца, преко Видлича у димитровградској општини, до Пртопопинских воденица и Смиловаца. На подручју ове општине недавно је завршен и пут до села Градиње, који је такође био поприлично оштећен приликом изградње Кородира 10.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)