У СОМБОРУ ДИМЊАКЕ НЕМА КО ДА ЧИСТИ: Три оџачара одржава 25.000 оџака

Ј.Бекић

05. 09. 2020. у 16:30

У СОМБОРУ ДИМЊАКЕ НЕМА КО ДА ЧИСТИ: Три оџачара одржава 25.000 оџака

Фото П.Милошевић

НА подручју града Сомбора има око 25.000 димњака на кућама, од тога у граду око 10.000, а преостали се налазе у 15 села.

 Фирма за чишћење димњака и котлова "Оџачар" у Сомбору има свега три професионална радника и једина чисти димњаке у граду и околини.

Према речима Злаослава Врањеша, директора предузећа "Оџачар", да би се ова услуга обављала по пропису потребно је да фирма која обавља ове услуге има 15 запослених димњачара, али још није донета градска одлука о димњачарској служби.

- Грејна сезона само што није почела, и било би потребно што пре донети ову одлуку како би се увело више реда у овој области, али и обавезали власници димњака да брину о њима -каже Врањеш.

Он додаје да би тек тада "Оџачар" могао задовољити потребе одржавања димњачарске службе, и наглашава да је већина димњака у веома лошем стању. Због тога прети опасност од избијања пожара, а тренуто нема ко да контролише у каквом су стању димњаци.

Фото Ј.Бекић

Само у граду је 10.000 оџака

На подручју Сомбора, али и на подручју Апатина, Куле и Оџака нема довољно школованих димњачара. Овде кажу да су спремни да приме 10 нових момака који ће се обучавати за послове димњачара. Чишћење оџака сада кошта 1.200 динара, а одлазе на позив грађана.

- У Сомбору постоји велики проблем са одвођењем димних гасова код већине ложишта јер су направљени мимо прописа, а то угрожава здравље људи - предочава Врањеш.

Сви власници оџака би по правилу требало да обавесте димњачарску службу у каквом су стању њихови димњаци, па да стручне особе то провере, апелују из "Оџачара".
ЗАПУШТЕНИ


- УКИДАЊЕМ Закона о димњачарској служби, којег је имала само Војводина, полако се гаси димњачарска служба. Стари оџачари одлазе у пензију и уколко се нешто хитно не предузме, неће имати ко да их чисти. У Сомбору је данас ситуација веома лоша, што показује да се скоро 90 одсто димњаке не чисти јер су запуштени. Због тога прети опасност од избијања пожара - тврди Врањеш.

Фото Ј.Бекић

Злаослав Врањеш

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

alex miles

06.09.2020. 04:48

Pa nije ni cudo, na nasoj kuci tri dimnjaka, jedan zatvoren, oni racunaju za tri. Posle nesto godina otac mi stavio centralno grejanje na gas, oni opet racunaju na tri a ni jedan nije u funkciji. To vam je somborska birokratija ! NISTA NEOBICNO ! DATI PRIVATNICIMA DA RADE, nece biti manjka odzacara ! Ali ce se onda "vatropirci" somborski ucmasti od dosade. Uf !

Voja

06.09.2020. 09:10

Na ovoj fotografije jedan od ova dva Dimničar sam ja profesionalno sam se bavio Dimničar stavom 30god sve dok se nisam teško povredio o tada gomila zdravstvenih problema vodim sudski proces sa firmom da negovorimo o plati Dimničar zaštiti na radu i ostalo tako da nije čudo sto mladi neće da rade ovaj divan zanat kada sve ovo znaju