ДА ЛАКШЕ ПОКРЕНУ ПОСАО: Помоћ за 70 Нишлија, некима и 250.000 динара

Д.Алихоџић

05. 09. 2020. у 10:45

НОВАЦ за самозапошљавање обезбедилили су Град Ниш који је издвојио 10 милиона динара и Национална служба за запошљавање, која у овом програму учествује са осам милиона динара.

ДА ЛАКШЕ ПОКРЕНУ ПОСАО: Помоћ за 70 Нишлија, некима и 250.000 динара

Фото Д.Алихоџић

Осим за овај вид запошљавања, кроз споразум Града и Националне службе за запошљавање опредељено је и 40 милиона од стране Града и 27 милиона од стране НСЗ за расписивање јавних позива за стручну праксу, јавне радове и ново запошљавање.

Сви кандидати којима су одобрена средства спадају у теже запосливе категорије, како је националним планом запошљавања за 2020. годину предвиђено. Сада су на конкурсу изабрана 72 лица која ће добити по 250.000 динара да би започели свој бизнис, а особе са инвалидитетом добијају 270.000 динара.

- За нас је то од великог значаја јер у доба короне смо очекивали да ће се смањити број захтева, али је тај број порастао. Стекли смо утисак да су људи са нестрпљењем очекивали одлуке и сви су спремни да региструју своје делатности - каже Вања Стојковић, пи-ар Националне службе за запошљавање и додаје да се посебна пажња посвећује лицима која теже долазе до посла.

КЕТЕРИНГ

ЈЕДАН од потписника уговора је Миљана Јовановић из Ниша, која већ има фирму за кетеринг. Новац ће употребити да би проширила и развила посао.

- Први пут конкуришем за ова средства и позитивно сам изненађена. Ово је одскочна даска да се свако од нас врати у стабилније воде будући да нас је корона мало омела у послу. Свако ко жели да ради може да нађе времена и средстава да нешто уради за себе, а овај вид помоћи је веома добар - сматра Јовановићева.

То су махом лица млађа од 30, старија од 50 година, лица која су евидентирана као вишкови, самохрани родитељи и жене... Жене било којих година се воде као теже запослива категорија. Један од услова да се средства добију је да су на евиденцији незапослених лица Националне службе за запошљавање.

У уговорну обавезу не улази то како ће лице потрошити та средства. Нас једино интересује да се делатност региструје. Уговорна обавеза траје годину дана, а након 45 дана од потписивања уговора корисници морају да региструју делатност и испуне све услове предвиђене уговором - истиче Вања Стојковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)