ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ ЧУВЕНОЈ "ЦВЕТИ ДАБИЋ": Под багерима нестаје некадашњи текстилни гигант и симбол града на Ђетињи

Н. Ј.

03. 09. 2020. у 20:19

ПОСЛЕДЊЕ ЗБОГОМ ЧУВЕНОЈ ЦВЕТИ ДАБИЋ: Под багерима нестаје некадашњи текстилни гигант и симбол града на Ђетињи

Фото: Н. Ј.

ДУЖЕ од деценије, ништа више не подсећа на чињеницу да је Ужице некада било град текстилаца: у току је рушење чувене фабрике "Цвета Дабић", настале из старе "Ткачке радионице", а на месту угашене компаније биће изграђен стамбено - пословни комплекс.

Својевремено, на овом месту посла је било за 3.000 махом Ужичанки, оне су производиле текстил препознатљив и цењен у свом крајевима некадашње државе и широм Европе.

Ужички трговци Малиша Атанацковић, Јован Голубовић, Алекса Поповић и Томо Наумовић, заједно са овдашњим индустријалцима основали су 1897. "Ткачку радионицу", као акционарско друштво. Био је то почетак индустријализације у овом делу Србије. Од 1946. фабрика је носила име Цвете Дабић, раднице у ткачници, која је 1942. стрељана у логору на Бањици.

Фото: Н. Ј.

Национализована фабрика имала је извозни програм за западну Европу, била је симбол женског предузетништва и велики, не само ужички, "бренд".

Деведесетих година прошлог века, упоредо са распадом тадашње државе, почиње и суноврат фабрике. Банкрот је проглашен тек 2006. године, а власник постаје ММП "Јединство".

Рушење фабричког комплекса на обали Ђетиње биће завршено до краја децембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)