ПРОТЕРАН ЈЕ И ПОВУКАО СЕ НА СВЕТУ ГОРУ: Служена литургија у манастиру Богоштица

В.Митрић

03. 09. 2020. у 17:31

У МАНАСТИРУ Богоштица, у оквиру кога је и Дом песништва „Десанка Максимовић“, који је подигао, у свом родном селу епископ шабачки Лаврентије, служена је литургија поводом Светог Нифонта, некадашњег цариградског патријарха, који је протеран и повукао се на Свету Гору и остао упамћен као један од најомиљенијих монаха и архијереа у хришћанског свету.

ПРОТЕРАН ЈЕ И ПОВУКАО СЕ НА СВЕТУ ГОРУ: Служена литургија у манастиру Богоштица

Фото: В. Митрић

Овај дан је имендан архимандрита Нифонта(33), старешине Манастира Богоштица, кога је владика Лаврентије замонашио  2007. године Манастиру Радовашница у којој је службовао две године.Две године касније  владика Лаврентије га је повукао у Богоштицу, где је учествовао у изградњи ове светиње и Дома песништва, а потом га поставља за старешину.

Отац Нифонт је завршио Богословију у Сремским Карловцима, а Богословски факултет на Универзитету Источно Сарајево.Слови за смерног и вери, али и раду, потпуно посвећеног монаха.Омиљен  је међу верницима, не само оним у Рађевини и околини.Ужива углед  у црквеним круговима.

Поводом имендана оца Нифонта, у богомољи о којој он брине, служило је више архимандрита  из манастира ове али и других епархија, као и свештеници предвођени протом Станком Васићем из Драгинца, који му је, као пензионер, „десна рука“.

- Диван човек, сјајан монах, дете из ваљање куће, које није требало подучавати посебно шта је љубав према Богу, роду и отаџбинини, ближњима својим и свим добрим људима – каже прота Станко. -Није случајно добио име по чувеном цариградског патријарху.Мудар је био наш владика Лаврентије кад му је наденуо то име, јер је знао да је реч о монаху, који ће му, и те како, да осветла образ.И нека то име носи, нека се поноси и некада следи  цариградског патријарха и чедо Свете Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)