"ДЕЦУ УЛИЦЕ" ОДУЗИМАЈУ ОД РОДИТЕЉА: Заштитник грађана изнео податке о малолетничком просјачењу

В.Ц.С.

01. 09. 2020. у 20:02

ДЕЦУ УЛИЦЕ ОДУЗИМАЈУ ОД РОДИТЕЉА: Заштитник грађана изнео податке о малолетничком просјачењу

Фото: П.Митић

ОРГАНИЗАТОРИ просјачења деце у Србији у последњих годину и по дана нису процесуирани, а пред прекршајним судовима нашли су се само појединачни случајеви. Процесуирано је свега 1.135 за годину и по дана, а свега шест случајева за такозвано просјачење у групи, указао је Заштитиник грађана Зоран Пашалић.

Он је напоменуо да је реч о веома малом броју случајева у односу на реалност, и додао да међу процесуиранима има и малолетника, а за децу до 16 година одговарају родитељи.

Највише просјачења је у великим градовима, а ради заштите интереса деце неопходна је, сматра омбудсман, боља сарадња између надлежних институција. Због тога је Канцеларија Заштитника грађана упутила Министарству за рад и социјална питања препоруку да се стави ван снаге упутство из 2018, којим је центрима за социјални рад сугерисано да деца која раде на улици и баве се просјачењем треба у судском поступку да буду одузета од родитеља, односно да се упуте у домове или у хранитељске породице.

- Мислимо да ово није било најбоље решење јер ту се не штите интереси детета. Просјачење није само прекршај и често деца која се баве просјачењем потичу из екстремно сиромашних породица, због чега сваки случај треба индивидуализовати - каже Пашалић, и додаје да уколико није то у питању, слободно можемо говорити о "организованом криминалу".

Према подацима Министарства за рад, достављеним Заштитнику грађана, на основу периодичних извештаја центара за социјални рад, у Србији је у протеклом периоду обезбеђена заштита за укупно 96 "деце улице". Двадесеторо је смештено у хранитељску породицу, 44 у домове за децу без родитељског старања или прихватну станицу, а 28 је одузето од родитеља и покренути су судски поступци за лишење родитељског права. За четворо деце се планира измештање из породице.

Са 82 породице и 11 малолетника се ради на успостављању родитељске компетенције, како би деца остала у свом породичном окружењу, а 67 породица се налазе на праћењу органа старатељства при центрима за социјални рад.

КАЗНЕ ДО 30.000

ЗАКОН о јавном реду и миру, предвиђа новчану казну за индивидуално просјачење од 5.000 до 10.000 динара или казну затвора до 30 дана, а ако је реч о кривичном делу које је извршено у групи од три или више лица, запречена је казна од 10.000 до 30.000 динара или казна затвора до 30 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Anja

01.09.2020. 20:36

Na koji broj telefona (da je dostupan 24h) možemo prijaviti decu koja prose? Kada bi kazne bile veće, možda onda ne bi toliko prosili. Pre neki dan kada sam se vraćala sa Ade, Romkinja je plakala i prosila, previjala se od bolova jer joj je ruka bila natečena. Jasno mi je da je namerno udarena u ruku, kako bi doživljaj prošnje bio efektivniji. Užas! Država sa pod hitno preduzme mere za ovakve stvari! Građani bi prijavljivali prosjake samo da imaju informaciju kome!

Alex

02.09.2020. 04:47

U Nisu svi vide i znaju te "makroe" koji koriste decu i nikom nista. Od policije do socijalnih (ne)radnika. (Juce su u centru prosile bukvalno bebe od 3-4 godine. Ljudi su se krstili i levom i desnom rukom. Strasno!). Zatvoriti te zlotvore na nekih 10+godina (bez mogucnosti pomilovanja), a decu uzeti i raditi zestoko na njihovom vaspitanju i mentalnom zdravlju jer su oni jadni zestoko ispranog mozga da osim prosjacenja, kradje i necasnog posla ne znaju i ne shvataju nista drugo. I apsolutno nikakav kontakt sa prethodnim okruzenjem dok se "ne izlece" od ulicnog zivota i navika. Tek onda imaju sansu za normalnu reintegraciju u drustvo.