ИЗУДАРАЛИ НАС ИЗ ЧИСТА МИРА: Илија Славић (19) из Бабиног Моста на КиМ, за "Новости", о дивљачком нападу групе Албанаца

Д. ЗЕЧЕВИЋ

30. 08. 2020. у 20:55

ИЗУДАРАЛИ НАС ИЗ ЧИСТА МИРА: Илија Славић (19) из Бабиног Моста на КиМ, за Новости, о дивљачком нападу групе Албанаца

Фото Приватна архива

БИЛИ смо код друга на кафи, а потом смо негде око 22 сата кренули да прошетамо до улаза у село. У повратку, испред нас се одједном створила група албанских младића. Њих шесторица насрнула су на нас и почела да нас туку и шутирају. Ударали су нас чиме су стигли, из чиста мира, јер их ничим нисмо изазвали.

Овим речима Илија Славић, деветнаестогодишњак из Бабиног Моста у општини Обилић на КиМ описује, за "Новости", инцидент у суботу увече, када је њега и још тројицу српских младића, седамнаестогодишњег Д. Б, као и Дарка (18) и Ђорђа Бојковића (19) напала група Албанаца. Иако су почели да беже, нападачи су јурнули за њима, настављајући да их батинају.

- Један друг је, срећом, успео да побегне у српско двориште, док смо нас тројица наставила да бежимо према пољу. Јурећи нас викали су "патриоти", а у тој јурњави буквално смо попадали по њиви, где су наставили да нас туку, углавном по глави и стомаку. Уочио сам да имају код себе "боксере" и ножеве - прича један од нападнутих младића.

Спасао их је власник домаћинства у који је њихов другар утрчао, јер су се албански хулигани разбежали када су га видели. После прегледа у локалној амбуланти, претучени средњошколци упућени су на детаљне прегледе у болницу у Косовској Митровици где су примљени сат после поноћи са контузијама главе, грудног коша и хематомима по читавом телу.

Младићи су јуче ујутро дали изјаве косовској полицији, а напад у већински српском селу Бабин Мост, са око осамсто житеља, које се налази са десне стране магистралног пута Приштина - Косовска Митровица осудио је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Срби и њихова имовина у Бабином Мосту често су на мети напада Албанаца, због чега су последњих месеци захтевали сталну заштиту Кфора. По правилу, ниједан случај напада или пљачке до сада није решен.

Они позивају Кфор да у складу са својим мандатом осигура безбедност за све грађане, јер "очигледно да косовска полиција не жели то да уради". Српска листа сматра да би стална патрола значајно допринела безбедности грађана у Бабином Мосту и одвратила потенцијалне нападаче од даљих провокација и напада.

АТАЦИ УВЕК ПРЕД ПРЕГОВОРЕ

И ДОК директор Канцеларије за КиМ наводи да је Бабин Мост на стратешки важном месту, између Приштине и Митровице, и да је очигледно циљ напада да се застраше Срби и натерају на исељавање, Српска листа тражи од надлежних органа да одговорне одмах процесуирају:

- Као по матрици, пред сваке преговоре Београда и Приштине, напади на Србе постају део свакодневице нашег народа на КиМ, чиме се Срби стављају у положај талаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)