ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ТРЕЋЕГ РУДНИКА: Мештани Лешја, Плане и околних села противе се отварању новог каменолома на планини Баба

З. РАШИЋ

29. 08. 2020. у 17:31

ЖИТЕЉИ Плане, Лешја и других села у околини планине Бабе јуче су код манастира посвећеног Покрову Пресвете Богородице почели прикупљање потписа против изградње каменолома на овом терену.

ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ТРЕЋЕГ РУДНИКА: Мештани Лешја, Плане и околних села противе се отварању новог каменолома на планини Баба

Сакупљање потписа недалеко од манастира / Фото З. Рашић

Јер, инвеститор већ месецима обавља припремне радове за отварање рудника кречњака, иако готово сви тамошњи становници тврде да ће каменолом угрозити планину. Кажу, осим девастирања флоре и фауне, детонације ће угрозити воде којих ионако имају недовољно. На Баби, подсећају, већ постоје два рудника, па би отварање трећег повећало већ огромну штету...

- "Крушевацпут" је, као инвеститор, већ откупио неке парцеле које ће користити као прилазне путеве до стене, а сада су довезли машине и већ неколико месеци рашчишћавају терен, иако не постоје ни План детаљне регулације, ни дозволе локалне самоуправе - тврди један од мештана Драган Ристић. - Раде на црно и на силу покушавају да отворе рудник кречњака који се, иначе, користи као тампон за путеве. Локација будућег рудника припада катастарски општини Плана, али је ближе Лешју, на делу познатом као Седло и од манастира је удаљена само пола километра, због чега је прикупљање потписа за петицију и почело испред тог храма, на празник Велику Госпојину. Исти посао ће бити настављен и 29. августа у центру Параћина.

Подсетимо, на Баби изнад Плане, већ деценијама, ради каменолом у власништву "Српске фабрике стакла", а са друге стране, код Клачевице, налази се још један, па је током минирања прашина неподношљива. И, вода је, кажу - "потонула".

Један од каменолома недалеко од града на Црници / Фото Приватна архива

На фејсбук-страници под називом "Одбранимо планину Бабу, Плану и Лешје", наводи се и то да је планиран промет од најмање 70 натоварених камиона дневно, што ће за највише једну деценију извесно уништити овдашњу пољопривреду. Овдашњи људи страхују и од могућег померања тла, односно земљотреса попут оног који их је задесио је 2006, месец дана после експлозије војног магацина на Карађорђевом брду изнад Параћина.

ЗАХТЕВ

ИЗ Одељења за урбанизам и имовинско-правне послове у параћинској Општини саопштавају да је "Крушевацпут" поднео захтев за израду Плана детаљне регулације локалитета Лешје, али тек предстоји доношење скупштинске одлуке о томе. Засад, од локалне самоуправе не постоји ниједан "папир" за радове, иако је приложено и решење Министарства рударства и енергетике за експлоатацију кречњака као техничко-грађевинског камена, те за геолошких истраживања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Wolf

30.08.2020. 12:32

@Salle...Kako da napreduje ekonomija? Na primer, razvojem turizma, verskog ( manastir Pokrova Presvete Bogorodice koji se nalazi na njoj), planinarskog (planina je poznata planinarima iz cele Srbije), ekstremnog (postoje dva uzletišta za paraglajderiste).... i da ne nabrajam dalje. Od turizma bi živelo mnogo više porodica u tom kraju nego što bi ovaj uzurpator zaposlio radnika u toj trovačnici, a pritom bi sačuvali ne samo prirodu, nego i zdravlje i živote ljudi koji žive tu. Da ne pričamo da se na nekoliko desetina metara od predviđenog kopa nalazi arheološko nalazište (srednjevekovni grad Petrus), da se na lokaciji samog kopa mogu naći predmeti iz mlađeg kamenog doba, i tako dalje i tako bliže. Ovo o MHE i Kosovu i Metohiji neću ni da komentarišem. Knjigu u ruke i čitaj!