ТУРИСТИ СТИГЛИ И У ТРГОВИШТЕ: Овогодишње лето протиче у откривању домаћих потенцијала за одмор и рекреацију

Ј. СТОЈКОВИЋ

25. 08. 2020. у 17:47

ТУРИСТИ СТИГЛИ И У ТРГОВИШТЕ: Овогодишње лето протиче у откривању домаћих потенцијала за одмор и рекреацију

Долина реке Пчиње / Фото Ј. Стојковић

ПАНДЕМИЈА није изменила само епидемиолошку слику на југу Србије, већ су на територији Врања, Сурдулице, па и Трговишта - уместо уобичајених туриста у транзиту ка Егејском мору - бележили значајан пораст броја домаћих гостију који су откривали мало познате потенцијале овог дела земље.

Власинска висораван, са Власинским језером по којем плутају тресетна острва, одавно је знана као идеално место за миран одмор, далеко од градске вреве...

Из Туристичке организације у Сурдулици поручују да је сезона ове године достигла максимум и званични подаци показују да на Власини свакодневно буде око 3.000, а викендом и до 5.000 људи. Смештајни капацитети су готово попуњени, по правилу се тражи место више и све је више оних који се опредељују за дужи боравак у нетакнутој природи на надморској висни од 1.204 метра.

Слично је и у врањском крају, где је овог лета највише гостију заинтересовано за такозвани верски туризам. Притом, што је посебна атракција, бројни манастири се налазе на локалитетима који још нису оскрнављени тековинама савремене цивилизације.

Манастирски посед крај Врања / Фото Ј. Стојковић

Ипак, туристички бум у општини Трговиште је апсолутни хит још актуелне сезоне. Овдашња локална самоуправа нема развијене потенцијале за масовнији прихват гостију, али су такозвани викендаши - нарочито током врелих дана - опседали мало познату долину реке Пчиње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)