ПОЛОВНЕ КЊИГЕ ПРИЈАЈУ ЏЕПУ: Продаја уџбеника без уобичајених гужви, комплети од 7.000 до 15.000 динара

Љ. П.

19. 08. 2020. у 11:15

НЕПОЗНАНИЦЕ у вези са школском годином која почиње за десетак дана, главни су разлог што у новосадским књижарама продаја уџбеника за основце и средњошколце протиче без уобичајених гужви.

ПОЛОВНЕ КЊИГЕ ПРИЈАЈУ ЏЕПУ: Продаја уџбеника без уобичајених гужви, комплети од 7.000 до 15.000 динара

Новости

Цене су прошлогодишње, а купаца има и за нове, али и за све популарније половне, пре свега због суме коју је потребно издвојити. Комплети нових књига по неким рачуницама, коштају од око 7.000 динара колико износи за први, до скоро 15.000 динара за шести разред.

У књижари "Службеног гласника", продаја је почела тек прошле недеље, а то објашњавају ситуацијом у вези са вирусом корона и недоумицама родитеља како ће у наступајућој школској години бити организована настава.

- Имамо довољно уџбеника свих издавача, а цене су исте као прошле године - кажу у овој књижари, истичући да је родитељима школараца до 30. јуна било омогућена куповина на отплату у шест рата. - Цена појединачног уџбеника се креће од 590 динара па навише, а рецимо комплет за шести разред основне школе је безмало 15.000 динара.

Без уобичајенијх гужви је и у књижари Завода за уџбенике, која је из Сремске улице недавно пресељена у Улицу Матице српске, а према речима Симе Марковића, пословође, набавка уџбеника се тек захуктава.

ЗА ПРВАКЕ БЕСПЛАТНО

СВИ прваци са територије Новог Сада, како је најавио градоначелник Милош Вучевић, као и прошле године добиће бесплатне комплете уџбеника за предстојећу школску годину. Набавку комплета уџбеника је финансирао Град, што је део мере социјалне и дечје заштите. Уџбеници ће школама бити дистрибуирани ове недеље, а прваке ће књиге дочекати на клупама првог дана школе.

- Завод није мењао прошлогодишње цене уџбеника - предочава Марковић. - Ђаци трећег и седмог разреда осмолетке ће од септембра учити по новом програму, али већину тих уџбеника имамо на нашим полицама.

У овој књижари читанка за осми разред кошта 838 динара, српски језик и језичка култура је 651 динар, колико кошта и радна свеска за српски језик.

Међу родитељима и школарцима, и ове године је популарна куповина половних уџбеника, јер су коришћени и до три пута јефтинији од нових. У књижари половних уџбеника "Кодекс бук" у пасажу Јеврејске 23, првој такве врсте отворене пре више година, продаја је почела пре месец и по дана, али без гужви као ранијих година.

Шко- Цене уџбеника за основну школу су од 250 до 450 динара, а за средњу од 350 до 490 динара - каже Данко Вранешевић, власник. - Имамо свих уџбеника и за основце и за средњошколце, а већа је потражња за четврти основне, јер је само једна генерација учила по том програму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)