ДИСТАНЦА ЛАКША УЗ УЏБЕНИКЕ: Неки академци провели летњи распуст у градским студентским домовима

С. Бајић

субота, 15. 08. 2020. у 10:49

ДИСТАНЦА ЛАКША УЗ УЏБЕНИКЕ: Неки академци провели летњи распуст у градским студентским домовима

Фото: С. Бајић

ИСПИТНИ рок ми почиње идуће недеље, тако да сам у "пуном програму" учења а осим тога имам свакодневне вежбе и праксу па ми је много боље да боравим у дому, него код куће у Суботици - то истиче Мила Зубков (22), студенткиња завршне, четврте године туризма, једна од академаца која летње ферије проводи у студентском дому "Слободан Бајић".

Преостало јој је још само три испита до дипломе и планира да за два-три месеца заврши факултет, па је одлучила да управо у самом финишу "да гас".

- Тренутно нас има веома мало у студентском дому и, наравно, придржавамо се свих прописаних мера заштите. Скокнула сам до куће у Суботицу на две недеље кратког одмора, мада сам и тамо учила, али много је лакше у дому, јер имам на располагању и читаоницу, библиотеку и потребан мир у соби. Свакако, нађе се времена и за дружење, али смо на отвореном простору у шетњи и то када правимо паузу од учења - каже Мила.

У студентском дому "Слободан Бајић", једном од највећих на Балкану, с обзиром на то да прима 758 студената, тренутно борави 77 академаца који имају обавезе на факултету. То потврђује Драган Максимовић, управник студентског дома "Слободан Бајић", и истиче да ће од 21. августа кренути редован повратак корисника.

- У тренутној ситуацији због пандемије вируса корона, јасно је да се стриктно придржавамо свих безбедносних мера заштите. Студенти који тренутно користе дом, имају на располагању мензу, вешерај, читаоницу, све осим ТВ сале и сале за рекреацију, јер нису дозвољена окупљања. За њих су обезбеђена дезинфекциона средства, ако неком недостаје маска, ту смо, а могу рећи да се заиста максимално придржавају свих прописаних мера. С друге стране запослени имају обавезу да пре уласка на радно место "безконтакно" измере температуру и уз дезинфекцију са маском долазе на посао - каже Максимовић.

ОБАВЕЗЕ НА ФАКУЛТЕТИМА

ПО речима Стеве Лазаревића, помоћника директора за студентски смештај Студентског центра "Нови Сад", тренутно у 10 објеката, који иначе примају 3.064 особе, борави 366 студената.

- Они имају потврду о обавезама на факултету - каже Лазаревић. - Сада није проблем обезбедити физичку дистанцу. Ми као Студентски центар спремно дочекујемо повратак студената, јер су сви објекти комплетно сређени, од дезинфекције до дератизације. Од ресорног министарства очекујемо даља упутства и одлуке по којима ће се радити и боравити у домовима на јесен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)