СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ТУРИЗМА: Четвртина од 935 хектара комплекса Сијаринске Бање за градњу

И. Митић

15. 08. 2020. у 11:36 >> 08:30

ПЛАНОМ генералне регулације Сијаринске Бање, који је пред јавном расправом, стварају се услови за развој читавог комплекса, а примарни циљ је унапређења будуће туристичке понуде.

СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА ТУРИЗМА: Четвртина од 935 хектара комплекса Сијаринске Бање за градњу

Фото: И. Митић

Урбанисти су предвидели да, од укупно 935 хектара обухваћених овим планом - четвртину чини грађевинско подручје са могућношћу подизања хотела, етно-села, вила и базена, те саобраћајне и туристичке инфраструктуре.

Читав комплекс је, иначе, подељен у три просторне целине у којима се - поред реконструкције и доградње постојећих - омогућава и изградња нових здравствено-туристичких објеката, као и стамбених, пословних и јавних садржаја. То укључује и тржни центар са аутобуском и бензинском станицом, школу у природи, али и потенцијално постројење за флаширање минералне воде.

На улазу у Бању су предвиђене и површине за пластеничку производњу, укључујући и регулацију речног корита, као и примарног и секундарног саобраћаја, односно прилаза будућој обилазници. У централном делу, акценат је на очувању природних потенцијала и термалних извора, по којима је Сијаринска Бања препознатљива, али се пружа и могућност проширења постојећих садржаја - уз изградњу амфитеатра и нижих угоститељских објеката. Није заборављено ни уређење парковских површина.

Фото: И. Митић

Небојша Арсић

Такозвана Горња бања, са око 300 хектара, представља простор чија конфигурација пружа највише могућности за понуду нових садржаја, па су урбанисти у овом делу предвидели велики број спортско-рекреационих и угоститељских објекта.

Јавна расправа о плану биће одржана 24. августа, а потом би овај стратешки акт требало да се нађе пред одборницима Скупштине општине у Медвеђи.

- Циљ је да Бања сачува аутентичан изглед и препознатљивост по великим зеленим површинама. Она ће остати оаза кисеоника, али се планом ствара могућност да удовољимо и захтевима модерног туризма, те тако допринесемо развоју читавог овог краја - закључује први човек Медвеђе Небојша Арсић.

ИЗВОР ДО ИЗВОРА

СИЈАРИНСКА Бања заузима котлину Бањске реке, притоке Јабланице, а на 440 метара надморске висине и релативно малом простору, природа је "начичкала" чак 18 лековитих геотермалних извора, чија се температура креће у распону од 21 до 70 степени. Иако су сви у непосредној близини, хемијски састав и намена ових лековитих вода - коришћених још у римско доба - веома су различити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Ja

15.08.2020. 13:37

Држава мора подхитно да уложи у Сијаринску Бањи јер су Албанци са Косова од наших људи покуповали 70% кућа и плацева и имају велике планове.