СТОТИНЕ СТРШЉЕНОВА У ДЕЧЈОЈ СОБИ: Страшна сцена у Владичином Хану, легло пуно ларви у кутији за ролетне

Д. Ристић

четвртак, 13. 08. 2020. у 14:25

СТОТИНЕ СТРШЉЕНОВА У ДЕЧЈОЈ СОБИ: Страшна сцена у Владичином Хану, легло пуно ларви у кутији за ролетне

Фото: Удружење Поскок

ЛЕГЛО стршљенова са више стотина ових опасних инсеката успешно је уклоњено из дечје собе породице Стојановић у Владичином Хану.

Акцију уклањања легла успешно је обавио Владица Станковић из Удружења "Поскок" из Владичиног Хана. Он наводи да је рој стршљенова формирао легло у простору за ролетну на прозору дечје собе у породичној кући Стојановића. Они су то покушали да сами реше, али је већ било превише инсеката који су били спремни да чувају и бране своје легло.


- То је вероватно кренуло пре неколико месеци на месту које одговара стршљенима; прозор је на сунчаној страни, испод је радијатор, па су инсекти ту формирали легло. Када се једном „уселе“, тешко их је истерати, множе се брзо и знају да буду веома опасни по људе. У оваквом леглу зна да буде више стотина стршљенова, а било је и пуно ларви - наводи Владица.

Фото: Удружење Поскок

 

Владица Станковић је широм Србије познат као специјалиста за хватање змија, али има и дугогодишње искуство и са другим животињама које знају да људима праве неприлике. У оваквим случајевима, поред обавезних заштитног одела и шешира са мрежицом, користи средства за дератизацију која су ефикасна након што се уклони гнездо стршљенова.


- Неки људи у легло ставе пиво да намаме стршљене који се, наводно, удаве, али је најсигурније када се комплетно легло уклони и простор очисти неким јаким средством - каже Станковић.
 


Истог дана, Владица је уклонио још једно гнездо које су стршљени направили у картонској кутији на тераси породичне куће у којој сама живи старија жена. Искуство каже да, отприлике, сваке четврте или пете године долази до веће најезде стршљена а ова година је, додаје он, у оквирима просека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

MK

13.08.2020. 19:17

@Superboy - У дрвеним гредама летњиковца у дворишту, стршљени сваке године дођу у прогризу рупе за легло. Те отворе попрскам, односно напуним колико је могуће, спрејом против баштенских буба. Онда сам миран за ту сезону. АКо су у дрвету кад попрскам они угину, ако нису они оду негде друго кад намиришу хемикалију. Исто функционише и са веверицама. Изгризле су кровну греду да уђу у шупу и ту крију орахе за зиму. Направиле су хаос. Нисам имао спреј за бубе па сам пробао спреј за чишћење рерни - било која хемикалија јаког мириса. Попрскао сам делове греда на спољној страни и већ годинама не долазе.

Svetlana

14.08.2020. 12:27

Meni se to desilo,isto u decijok sobi,pre desetak godina(Medakovic III), kad su dosli ljudi da zaprase,to je bilo strasno,atan je smrdeo mesecima i morali smo da.zamenimo prozor!! Nikakbo cvece vise ne drzim na prozoru,ali je leglo bilo kod komsije na petom spratu,ja sam na trecem. HOROR!