ТУРИЗАМ У СРБИЈИ Љајић: Штета милијарду евра

Танјуг

13. 08. 2020. у 10:06

ЗБОГ недоласка страних туриста Србија ће, према проценама, претрпети штету од око милијарду евра, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

ТУРИЗАМ У СРБИЈИ Љајић: Штета милијарду евра

Фото: Танјуг

Љајић је рекао да је страних туриста било, али да су, са становишта резултата, занемарљиви. Прва два месеца су, каже, била фантастична, у јануару је остварен раст страних туриста од 28 одсто.

Пад креће у марту, у априлу већ има 95 одсто мање страних туриста, у јуну 85 одсто мање.

-Наше процене су биле са почетка кризе да ће штета по основу девизног прилива бити милијарду евра. Сигурно ће домаћи туристи да смање домаћу штету, али не довољно-рекао је Љајић за РТС.

Неке домаће дестинације су, истиче, експлодирале, али ће бити тешко рећи колико домаћи туристи могу да надоместе штету, а коначно ће се знати на крају сезоне.

Каже да су Стара планина, Голија, Ивањица, Власина потпуно нове дестинације занимљиве домаћин гостима, а читава западна Србије је их је пуна.

Указује да су Соко Бања, Златибор, Врњачка бања претекле Београд по броју ноћења што је, наводи, очекивано у оваквим околностима.

Додаје нема најава да ће до краја сезоне бити отворене Грчка и Црна Гора.

-Ми не можемо да говоримо о томе, немамо никакве информације и није реално очекивати-додаје Љајић.

Када је реч о могућем увођењу карантина и пи-си-ар тестова за стране туристе, министар је рекао да се та опција још увек разматра.

Говорећи о пласирању наше робе на КиМ, каже да се месечно на Косово испоручи роба вредна око 20 милиона евра.

-До јуче од 1. априла 86 милиона евра робе која је пласирана, али то је дупло мање него 2018. пре такси. Још увек се није вратило и тешко ће ићи тај процес. Док неком не смркне другом не сване, друге земље су ушле на то тржиште-наводи Љајић.

Највише се испоручују пшеница, електрична енергија, кукуруз, производи металске индустрије.

-Прехрамбена индустрија се још није вратила. Сва негативна кампања је оставила последице-наводи министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

КВАЛИТЕТАН И САДРЖАЈАН ХОТЕЛ У ЦЕНТРУ ХУРГАДЕ: Одличан избор за одмор активних породица