КАД ЏУДИСТИ ПРАВЕ ПИВО: Јединствена пивница на Житном тргу у центру Зрењанина по европском стандарду

Богољуб Грујић

недеља, 09. 08. 2020. у 08:24

КАД ЏУДИСТИ ПРАВЕ ПИВО: Јединствена пивница на Житном тргу у центру Зрењанина по европском стандарду

Фото Борис Дејановић

КАД се удруже мајстори на татамију, резултат може да буде веома успешан.

Милош Падејски, некадашњи успешни џудиста из Зрењанина, заједно са познатим џудистом и тренером Богданом Шујицом почео је пре годину дана да реализује идеју идиличне мале пивнице, на једва стотинак метара од некада познате зрењанинске Пиваре, која је основана 1745. године, и једна је од најстаријих на Балкану, али је угашена под ударом такозване транзиције.

Фото Борис Дејановић

Милош, који је десетак година путовао по свету и као инструктор фитнеса и борилачких вештина, радио у Катару и Оману, док је у Абу Дабију био директор Спортске академије, фасциниран белгијским моделом, решио је да у родном граду направи сопствену мини пивару. Сада производи четири врсте пива, које се точе бројним посетиоцима, одушевљеним непастеризованим, нефилтрираним и не вештачки газираним пивом.

- У оквиру пивнице кувамо четири врсте пива, светло "златни лагер", "мастиф црно", "цитроплан пшенично" и "механик ИПА" пиво - каже Милош Падејски.

БЕЛГИЈАНАЦ ПОХВАЛИО "ТЕЧНИ ХЛЕБ"

КРОЗ зрењанинску мини-пивницу су продефиловали бројни гости из Србије, али било их је и из иностранства пре ове пандемије, најчешће из "пивских" земаља - Белгије, Чешке и Немачке. Гост из Белгије, земље која је европска постојбина квалитетног пива, одушевљен љубазношћу својих домаћина, записао је у књигу утисака: "Уместо батина, од ових сјајних џудиста добијете осмех и сјајно пиво".

КВАЛИТЕТ Александар Дулијан кува пиво, Фото Борис Дејановић

МИЛОШ напомиње да свако ко први пут крочи у његову пивницу, на обали Бегеја, поред Житног трга, где се већ тридесет година, по традицији, одржавају "Дани пива", има бесплатну дегустацију све четири врсте пива, па које му се свиди.

Занимљиво је да је за квалитет пива задужен још један бивши џудиста, Александар Дулијан. Он од квалитетног увозног хмеља и слада, уз специфичне нијансе и искуство, кува 500 литара пива, које је увек истог квалитета, боје и укуса, и брзо га гости потроше.

ДЕГУСТАЦИЈА Гости могу да пробају четири врсте пива, Фото Борис Дејановић

КОНАК ЗА ГОСТЕ

ПО узору на светски познате пивске куће, и ова у Зрењанину нуди могућност удобног боравка и конака пивопијама, туристима који желе да се максимално препусте уживању у добром домаћем и увек свежем пиву. Хостел је, пре ове пандемије, често био "пребукиран".

СВЕСНО кршећи Конфучијеву заклетву да се планови никада унапред не откривају, Милош Падејски и Богдан Шујица кажу да планирају ускоро да отворе тамбурашки подрум, у којем ће се уз хладно домаће пиво и природну хладовину и музику тамбураша јести пивски специјалитети из кухињице, попут кобасица, коленица и осталих кулинарских ђаконија.

Уз тужну истину да зрењанинске Пиваре, у којој се производио и светски бренд "тут-гут", више нема и да је у знак сећања на златно доба зрењанинског пива, недавно отворен Музеј пива, бројне пивопије радује идеја да ће ускоро Бегејом пловити туристички брод и да ће му незаобилазно стајалиште бити, баш у пивници Милоша Падејског и Богдана Шујице, тик уз обалу питоме банатске реке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)