ОСТАВИО ГРАД, НА ДЕДОВИНИ ПРАВИ РАКИЈУ: Небојша Милисављевић дошао у село Дулене код Крагујевца да обнови запарложено породично имање

Михајло Луковић

недеља, 09. 08. 2020. у 07:39

ОСТАВИО ГРАД, НА ДЕДОВИНИ ПРАВИ РАКИЈУ: Небојша Милисављевић дошао у село Дулене код Крагујевца да обнови запарложено породично имање

Фото В. Н.

УМЕСТО удобног живота у главном граду, економиста Небојша Милисављевић изабрао је нетакнуту природу и село Дулене које се налази на обронцима Гледићких планина, двадесетак километара удаљено од Крагујевца.

Ту је одлучио да обнови дедино запарложено имање и започне производњу квалитетне шумадијске ракије.

Тренутно живи на релацији Београд - Крагујевац - Дулене. Прича да му у личној карти још стоји београдска адреса, где је годинама живео и радио. У престоници има стан, родитељи му живе у Крагујевцу, али је село Дулене његова главна оаза где се најбоље опушта и жели да гради будућност за себе и породицу.
ВЕЋ је узорао око два и по хектара земље, где ће на јесен засадити ранку и пожегачу, аутохтоне врсте шљиве од које се, како каже, прави најбоља ракија.

БУДУЋНОСТ Прве количине ракије од шљиве произвео је из дединог воћњака, Фото В. Н.

- Обновио сам дедину стару кућу, почео изградњу још једног објекта, где је планиран својеврсни музеј посвећен шумадијској ракији. То ће бити место за дружење са пријатељима, пословним партнерима, али ће кључно место имати шљивовица која ће ту бити изложена. Посао је тек у повоју, шљива пуну родност достиже за око пет година. Уверен сам да ћу за то време направити и савремену дестилерију и све што је потребно - каже Милисављевић.

НАГРАДЕ за шљивовицу

ИАКО, засад, шљивовицу из старог дединог воћњака производи само за пријатеље, ракија из Дулена већ је побрала више од десет награда на разним такмичењима. Милисављевић каже да су му најдраже медаље које је освојио на Смотри најбољих српских шљивовица претпрошле и прошле године, такмичењу које организује Воћарски институт из Чачка.

ПРИЧА да је његов деда некада имао добру шљивовицу. Небојша је као дечак често боравио код бабе и деде у селу Дулене и ту је стекао прва знања о производњи ракије. Онда се отиснуо у свет, извесно време радио је и у иностранству.

- Случајно сам у Београду упознао професора Нинослава Никичевића са Пољопривредног факултета у Земуну. Разговори са њим, чини ми се, били су преломни, враћали су ме некако у рану младост и Дулене - каже Небојша.
Пре неколико година, из хобија је кренуо да производи мање количине ракије од шљиве из дединог старог воћњака. Упознао је и озбиљне произвођаче овог пића. Стручна знања је, каже, стекао од професора Никичевића, а праксу од Станимира Минића Цанета, из Горње Трепче код Чачка, врсног произвођача воћних ракија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

MILE

09.08.2020. 11:33

Neka ti je sa srećom,ali nemoj zaboraviti ni malu decu koja su uvek bila sretna kada im se na krišku leba namaže džem napravljen o požegače. Veliki posao radiš,nadam se da češ otvoriti oči mladim ljudima da je Srbija bogata i da u njoj ima lepog i udobnog života.