КЛЕФИШ МОРА У СТРАЗБУР? Имовина предратног јагодинског индустријалца још чека реституцију

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

четвртак, 06. 08. 2020. у 06:27

КЛЕФИШ МОРА У СТРАЗБУР? Имовина предратног јагодинског индустријалца још чека реституцију

Фото З. Глигоријевић

ИАКО ће се 12. августа навршити 60 година од смрти некадашњег власника месне индустрије "Клефиш" у Јагодини, наследницима Теодора Клефиша - унуци Регини Гиганте и праунуку Клаудију Сканавинију - још није враћена његова конфискована имовина, вредна око шест милиона евра.

Њихов овлашћени заступник је овдашња агенција "Конто",а њен власник Војкан Николић (87) каже да је најпре Агенција за реституцију, односно њена Подручна јединица у Крагујевцу одбила захтев за повраћај, а потом је и надлежно министарство одбило његову жалбу, па је поднео тужбу Управном суду.

ПЕТИЦИЈА СПАСИЛА ЖИВОТ

ТЕОДОР Клефиш је осуђен на основу оптужби Илије Стошића и још двојице комуниста, али је 380 Јагодинаца потписало петицију за укидање пресуде.

- Оптужба је била лажна, а срамно је и то што је Стошић касније постао директор новоформираног предузећа "Јухор експорт". Указом о помиловању, Војни суд је индустријалцу дао "опрост даљег издржавања казне, осим оне о конфискацији имовине", па му је омогућен повратак у Италију - објашњава Војкан Николић.

Сканавини и Николић, Фото приватна архива

- Разлози за одбијање захтева за реституцију нису засновани на закону и не одговарају стварном стању. Сви управни органи наводе то да је Теодор Клефиш био Немац италијанског порекла, па је Влада Италије дужна да обештети наследнике. Клефиша је, међутим, Војни суд Крагујевачке војне области 1945. осудио на смрт стрељањем, трајни губитак часних права и конфискацију целокупне имовине. Значи, пре доношења Закона о конфискацији. Његова имовина је званично одузета 1950, решењем јагодинског Секретаријата - наводи Николић и наглашава да нико није узео у обзир чињеницу да је Клефиш 2007. рехабилитован решењем Окружног суда у Јагодини...

Уколико и Уставни суд одбије захтев за реституцију, следи обраћање Међународном суду у Стразбуру.
- Клефиш је овде поседовао пословне и стамбене објекте од око 25.000 квадрата, међу којима су месна индустрија "Клефиш" и вила у којој је живео, такозвани "Стари Јухор", данас власништво холдинга "Делта М", а ту је и око 70 хектара пољопривредног и шумског земљишта. С обзиром на то да је већина објеката и земљишта у међувремену приватизована, наследници имају право на обештећење у максималном износу од 500.000 евра - закључује Николић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)