ПРОТЕСТ У КРАЉЕВУ: Дошли су ЧАК ИЗ ИНДИЈЕ да раде у Србији, дугују им 4-6 плата, немају да једу, а због короне НЕ МОГУ КУЋИ!

Г. ЋИРОВИЋ

уторак, 04. 08. 2020. у 16:43

ПРОТЕСТ У КРАЉЕВУ: Дошли су ЧАК ИЗ ИНДИЈЕ да раде у Србији, дугују им 4-6 плата, немају да једу, а због короне НЕ МОГУ КУЋИ!

Фото: Г.Шљивић

ГРУПА од тридесетак индијских радника протестовала је у уторак пре подне испред зграде Основног суда у центру Краљева.

 Они су ангажовани у краљевачком Грађевинском предузећу „Николић доо“ на привременом раду и захтевају исплату свих заосталих зарада.

Грађевинци из Индије кажу да им се дугује од четири до шест плата, односно у просеку од 1.500 до 2.500 евра. Што је најгоре, пре четири дана укинути су оброци у кампусу где су смештени.

- Гладни смо и без пара. Годину дана сам у Србији и пре шест месеци је било сличних проблема, а сада се опет дешавају исте ствари. Предузеће нам дугује плате, не добијамо храну, препуштени смо сами себи, кући без новца не можемо да се вратимо. У свим државним институцијама којима смо се обратили рекли су нам да нису надлежни – каже Бубалан Данапал, грађевински инжињер из Индије.

Према његовим речима, индијски радници су у ГП „Николић“ ангажовани преко краљевачког огранка америчке фирме „Идеа Капитал“ из Мајамија, као и да је уз основну месечну зараду од 440 евра, уговором предвиђено да им послодавац обезбеди и храну, превоз, здравствено осигурање, радну и зимску одећу...

- Уговор је више пута прекршен и зато смо се жалили суду, али су нам као и пре седам дана рекли да чекамо. И даље чекамо, али конкретног одговора нема. Жртве смо експлоатације и нарушена су нам људска права. Послодавац нам је говорио да нема новца за плате, али да наставимо да радимо или у супротном нећемо бити исплаћени – немоћно ширећи руке додаје Данапал.

Фото: Г.Шљивић

Власница овдашњег Грађевинског предузећа „Николић“, која је како сазнајемо истовремено и директорка огранка фирме „Идеа Капитал“ с којом су индијски радници потписали уговор, с друге стране каже да су већини радника који протестују истекли уговори још у фебруару и марту ове године и да од тада не раде.

- Али су сви и даље ту, на нашем трошку. Живе код нас, хранимо их, шаљемо код лекара... Па, само за њихову храну, односно за три оброка дневно, прошлог месеца издвојено је више од 440.000 динара. Да не помињем трошкове лечења, обавезног осигурања, путних и других исправа – каже Нина Николић. - Због епидемиолошке ситуације, летови за Индију не функционишу већ дуже време. Чим то буде могуће послаћемо их назад о нашем трошку, као што смо и до сада радили, до последње ставке поштујући њихове уговоре.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

buki

05.08.2020. 11:57

@ljiljana - Потпуно разумем Ваш хумани приступ, али током пандемије су уведена нека нова правила, захваљујући којима је велика већина наших радника широм света добила отказе. Ако нису имали новца за стан и храну, вратили су се у Србију о свом, или трошку наше државе. Зашто би ми опет требало да будемо најпаметнији и решавамо све светске проблеме? Ово више није комунистичка земља - добили су отказе и ту се наша обавеза завршава.

Nebojša

04.08.2020. 19:00

Nikolic doo klasicni prevaranti, angazovala radnike preko sebe same. Ovde drzava mora po kratkom postupku da reaguje i primeni mehanizam sile, jer je ovo narusavanje ugleda drzave pre svega i nacije. Treba joj kompletnu privatnu imovinu konfiskovati. Da li se secate kako to Putin radi, setite se Deripaske kada mu je dao rok SEVODNJA, DANAS, ODMAH. Tako bi morao Vucic da uradi ili Brnabic

Sandra

04.08.2020. 20:19

Ta Idea Kapital iz Majamija je jedno prevarantsko preduzeće koje zaključuje ugovore o radu sa radnicima u skladu sa američkim propisima koji nisu u skladu sa srpskim zakonima pa kada dođe inspekcija rada, samo konstatuje da nisu nadležni, što je netačno, jer po Zakonu o radu na teritoriji Srbije važi za radne odnose samo taj zakon pa su ti ugovori o radu nevažeći. Ta firma je već koristila Indijce za rad u Beogradu i na sličan način su im uskraćivali zaradu. Ni Vlada ni ministar rada nisu reagovali pa je to sramota za našu državu da tako eksploatiše ljude.

buki

05.08.2020. 12:16

@Goran - Потпуно сте у праву, јер српске раднике нико не штити у свету, а поготово у Србији немају никакву заштиту од страних колонизатора. Пре него што размишљамо о заштити индијских радника од америчких експлоататора, требало би да заштитимо своје од страних, а посебно од домаћих лопова под заштитом државе, која се може назвати нашом само по томе што њој плаћамо порез и дажбине.

buki

05.08.2020. 12:04

Оно што мени није потпуно јасно у овом тексту је улога Николића у америчкој (Идеа Капитал) експлоатацији радника, који овде раде за 440 евра, док би у САД за такве послове били плаћени десетоструко више.