КОД КОВИД ПОЗИТИВНИХ ТЕСТ У КРЕВЕЦУ: У ДЗ Нови Сад ради се Гатријев тест бебама које живе на подручју Јужнобачког округа

Ј. С.

04. 08. 2020. у 07:51

У ДОМУ здравља "Нови Сад" у Вршачкој улици 28, новорођенчад која живе на подручју Јужнобачког округа, могу бити подвргнута Гатријевом тесту.

КОД КОВИД ПОЗИТИВНИХ ТЕСТ У КРЕВЕЦУ: У ДЗ Нови Сад ради се Гатријев тест бебама које живе на подручју Јужнобачког округа

Depositphotos

То се, како је јуче саопштио Дом здравља Нови Сад, односи на новорођену децу од пет до осам дана старости не рачунајући нулти дан, односно дан рођења.

По речима Кристине Недељковић, начелнице службе патронаже, термини за тестирање се заказују сваког радног дана. У складу са епидемиолошком ситуацијом, а како би се спречило ширење ковида 19, родитељи су у обавези да закажу термин за Гатријев тест на број телефона 021/4879-591 или 064/8088181, у периоду од 11 до 13 сати.
- Термини се заказују са размаком од 10 минута, како бисмо имали довољно времена за спровођење мера дезинфекције после сваког узорковања. Приликом доласка у диспанзер, на улазу, родитеље и бебу дочекује патронажна сестра, која попуњава епидемиолошку анкету током спровођења дезинфекције руку и мерења телесне температуре. Потом улазе у простор у коме се ради Гатријев тест - објашњава Недељковићева.
Уколико су мајка, новорођенче или неко од укућана позитивни на вирус корона, организује се узорковање материјала за Гатријев тест у кућним условима.
Гатријев тест је неонатални скрининг који се ради код свих новорођенчади с циљем да се правовремено открију конгениталне хипотиреозе (урођена,смањена функција штитне жлезде) и фенилкетонурије, урођени поремећај метаболизма, при чему се аминокиселине фенилаланина не разграђују у организму него се нагомилавају, што може да доведе до оштећења мозга. Услед тога долази до менталне ретардације, епилепсије, психомоторног немира и поремећаја понашања.
НИЈЕ БОЛНО
ТЕСТИРАЊЕ није болно за бебу. Важно је да се дете рано тестира, да би се, уколико је потребно, започело са одговарајућом терапијом што пре, јер то може спречити оштећења органа, као и друга телесна и ментална обољења.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)