РАДОМ „ИСПИСАЛА“ УСПЕХЕ: Вуков завичај се сетио професорке др Зорице Станимировић

В. Митрић

понедељак, 03. 08. 2020. у 18:30

РАДОМ „ИСПИСАЛА“ УСПЕХЕ: Вуков завичај се сетио професорке др Зорице Станимировић

Фото: В. Митрић

ПРОФЕСОР др Зорица Станимировић са Природно-математичког факултета у Београду, мада млада, увелико је постала понос родног краја, узор младима, посебно онима, који воле математику.

По многима, за  релативно кратко време, али уз велики рад, труд, пожртвованост  и одрицања, постала је најчуванији ђак зманените Гимназије „Вук Караџић“, раме уз раме са великанима какав је био, такође, велики математичар, професор др Милорад Бертолино, некадашњи ђак ове школе и професор на ФПН.

Исто тако, стасала је у уваженог универзитетског посленика, који знања ваљано преноси на млађе генерације, али и стално учи, знајући да је научно врело непресушно. Не крије да се обрадовала када је добила Плакету, једно од највећих признања које додељује њен родни град Лозница, где живи највећи део њене породице. За награду су је предложили пријатељи њених дивних родитеља, мајке Драгице, економисте у ТП „Дрина“ и оца Војислава, цењеног професора Гиманзије „Вук Караџић“, који нису стигли да се обрадују њеним великим успесима, што би, да су живи, жарко чинили, онако како су и њу и њену сестру здужно подржавали.

Зорица је, кажу они који је добро познају, „најбољи је пример девојке код које нема изговора за неуспех, већ признаје само рад, рад и само рад“. .

-  Зорица је, како стоји у образложењу признања, „још у овдашњој ОШ „Јован Цвијић“, а потом у Гимназији „Вук Караџић“, показала да за њу математека, не само што није баук, већ наука коју осваја и радом, и трудом и љубављу, како је, годинама, већ, преноси студентима њеног матичног факултета и других високошколских установа на којима је радила или ради -стоји у образложењу награде Града Лозница.

Зорица се, по речима лозничког градоначелника Видоја Петровића, „ с разлогом, сврстала у ред најумнијих људи овог краја, али и оних Лозничана и Лозничанки којима  су пуна плућа и велики осмех на лицу када се спомене њихов крај Јадар и град Лозница“

- Ова вредна професорка се за све изборила  захваљујући великом раду, труду и таленту за пример нашим младим људима и, уз пуну подршку, своје дивне породице -каже Петровић.

Завичај Јована Цвијића, Вука Караџића, Миће Поповића, Светоф Стефана Јовановића Троношког и других знаменитих Јадрана, како каже угледни Лозничанин, вишегодишњи просветни радник, мр Владимир Марковић, „ поносан је на Зорицу, како је и она поносна на свој крај и на све добре људе у њему“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)