У НОВОМ САДУ ЗАБРИНУТИ: Укотвљени ледоломци као еколошке бомбе

Ј.С.

понедељак, 03. 08. 2020. у 19:00

У НОВОМ САДУ ЗАБРИНУТИ: Укотвљени ледоломци као еколошке бомбе

Фото Сајт "Мој Нови Сад"

НА обали Дунава, недалеко од Железничко-друмског моста у Новом Саду, више од два месеца тону ледоломци "Чакор" и "Вучево", па се Град Нови Сад обратио Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Одељењу за водну инспекцију, са захтевом да издају налог власнику бродова за хитно уклањање ледоломаца са ове локације.

Према писаном решењу Министарства грађевинарства од 15. 5. 2020. године, издатог у корист DMB Shipping из Руме, дефинисано је да је рок за "стављање бродова у распрему", на за то одређену локацију - одмах.

- Сходно одговору предузећа DMB Shipping од 7. 7. 2020. године, Лучка капетанија Нови Сад је обавештена да је безбедно премештање бродова на адекватну локацију условљено падом водостаја Дунава - наводе у новосадској Градској кући.

Како би се проблем што пре решио, Град Нови Сад је писаним захтевом упућеним надлежном инспекцијом органу и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, тражио проналазак другог адекватног алтернативног решења на начин да бродови буду премештени у што краћем року, имајући у виду да постојеће стање може проузроковати даљу штету и последице.

ВАН УПОТРЕБЕ 15 ГОДИНА

ЛЕДОЛОМЦИ "Чакор" и "Вучево" избачени су из употребе пре више од 15 година и све време стоје уз обалу. Били су ранијих година у саставу Предузећа "Херој Пинки", које је продато Душану Боровици, те је постало део "Дунав групе агрегати" које је у блокади, а има финансијске проблеме од 2012. године када су радници у више наврата блокирали пловидбу Дунавом како би изнудили исплату зарада.

Ледоломац "Чакор", наиме, и даље тоне, а ни после два и по месеца, према свему судећи, ништа није учињено како би се његово даље пропадање зауставило. Ледоломац "Вучево", који је усидрен одмах крај потонулог брода, засад одолева. Ових дана Удружење професионалних лађара Србије упозорило је да је због потонућа "Чакора" могућа еколошка катастрофа због изливања нафтних деривата

- Једна кап нафтног деривата загади квадратни метар земљишта на 100 година. Из потопљеног брода већ данима истичу нафтни деривати у воду. Непотребно је напомињати да су у близини рени бунари са питком водом који су у опасности као и биљни и животињски свет - упозорили су из УПЛС-а.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)