РУЖИЧЊАК УКРАС ЗГРАДЕ: У Бисеркином цвећу ужива цео комшилук

З. РАШИЋ

03. 08. 2020. у 07:13

РУЖИЧЊАК УКРАС ЗГРАДЕ:  У Бисеркином цвећу ужива цео комшилук

Фото З. Рашић

ПАРАЋИНСКО насеље Јагодњак дичи се најлепшим ружичњаком који се не налази у дворишту неког заљубљеника у мирисне латице "краљице цвећа", већ на јавној површини испред зграде "Ламела 5".

А на прави врт са више од 200 ружа будно мотри она која га је и посадила - Бисерка Рајић (81).

Прве руже су "швајцаркиње", јер их је донела пре три деценије док је тамо радила, када су она и супруг у поменутој згради купили стан. У Параћин су долазили лети и сваки пут доносили све лепше, разнобојније саднице, у којима је бака Биса, како је данас сви зову, почела да ужива кад је имала 50 лета. Сада се тешко креће, чак и помоћу два штапа...

- Кад је зграда направљена, комшиница је навукла два камиона земље и хтела да засади траву. Срећом, убедих је да около засадим руже, а најважније је било да обезбедим довољно воде за заливање - сећа се Бисерка, и каже да је озбиљан рад почео тек када су се пензионисали, а ћерка им, нажалост, преминула.

УЗОР

- НАША зграда има 24 стана, и сви волимо руже. Помажемо колико можемо, али је Биса главна - каже Божица Аранђеловић, док у друштву мале Лене уклања прецвале примерке. - А тек да видите њен плац поред викендице на Карађорђевом брду! Тамо је рај на земљи од ружа...

Фото З. Рашић

Иако су јој кукови и колена "зрели" за операцију, али "под нож" не сме због година, од ружичњака не одустаје. Каже, још може да држи мотику и да плеви, али за окопавање већ мора некоме да плати. Ова кишна година је била захтевна, јер је тај посао досад рађен чак пет пута. Срећом, и комшије су вољне да помогну у врту, у којем уживају и пролазници.

Један је, тако, недавно замолио да набере букет за ћерку која је управо постала адвокат.

- Волим кад неко оде срећан, јер руже зато и постоје. Неговаћу их док сам жива, а после како им буде. У мају су најлепше и цветају до касне јесени, па бих желела да својим новцем подигнем и летњиковац. Испред зграде већ постоји сточић са дрвеним клупама, али ја желим више - закључује популарна бака Биса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Daca

03.08.2020. 10:53

Svaka cast baka Bisi. Od ovakvih generacija se uci, ali jos uvek nista da naucimo. Gde nam bi bio kraj da svako od nas posadi po jedan cvet po jedno drvo i ulepsamo nase okruzenje zivljenja. Ne trebaju tu velikih finansijski sredstava vec samo dobra volja i zelja za zdravim i lepim prostorom gde zivimo. Mnogo je lepse videti lepu bastu ispred stambenog objekta nego kafice i razbacano smece i fekalije od kucnih ljubimaca. Baka Bisi dobro zdravlje i dug zivot.