КОМУНАЛЦИ - ЧУВАРИ КРУШЕВЦА У ВРЕМЕ КОРОНЕ: Радили су и ноћу, у скафандерима, без боловања и одмора, за чистији и здравији град

С. БАБОВИЋ

понедељак, 03. 08. 2020. у 17:30

КОМУНАЛЦИ - ЧУВАРИ КРУШЕВЦА У ВРЕМЕ КОРОНЕ: Радили су и ноћу, у скафандерима, без боловања и одмора, за чистији и здравији град

Фото С. бабовић

ЈОШ од 15. марта, када је у Србији уведено ванредно стање јер је епидемија почела да узима маха, о њима се говорило само кроз краће извештаје о чишћењу или дезинфекцији Крушевца.

Нико им није аплаудирао у 20 сати, нико се није запитао шта би било да престану да раде на само један дан, а 200 комуналаца из града на Расини није стало ни секунд.

Радили су у три смене које, неретко, трају и дуже од осам сати - у време полицијског часа, док Крушевац спава, или током дана, док су у скафандерима, каљачама и са аутоматским прскалицама на леђима дезинфиковали натријум-хипохлоритом 101 насељено место! Тај посао су наставили и од 7. јула, када је у Крушевцу проглашена ванредна ситуација, а никада нису ни прекидали превожење тела преминулих од короне, које су и сахрањивали на гробљима по читавом Расинском округу.

МАСКЕ

- МИ помажемо вама, помозите и ви нама. Употребљене заштитне маске бацајте у пластичну кесу или у канту, а не на улицу. Ми ћемо их свакако покупити, али шта ако пре нас то учине неко дете или пас - поручују крушевачки комуналци.

- Нико није користио годишњи одмор, нису одлазили на боловање, нико није одбио ни најризичније послове - поносна је директор ЈКП "Крушевац" Снежана Радојковић. - Током ванредног стања, на терену смо имали по пет цистерни које су у три смене превалиле 25.000 километара, а наши људи су ишли иза и дезинфиковали простор.


Истовремено, бринули су и о 190 канистера са раствором натријум-хипохлорита који су били постављени на различитим градским и сеоским локацијама.

- Нисмо се уплашили, иако није било лако да се ради на високим температурама, под пуном заштитном опремом. А и нас код кућа чека породица и неретко се сами дезинфикујемо по читав сат, да бисмо коначно пришли својој деци - каже главни инжењер у сектору "Зеленило" Дејан Манојловић, чији су радници били задужени за дезинфекцију зграда и медицинских пунктова.

БРИГА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ

ЈКП "Крушевац" има 350 радника, а директор Снежана Радојковић каже да им је здравље запослених било приоритет, па су од сопствених средстава међу првима у граду набавили заштитну опрему и средства за личну хигијену. И, тек пред крај првог таласа је један колега био позитиван, али је утврђено да се заразио ван радног места. После болничког лечења, сада је и он добро.

Снежана Радојковић са делом запослених, Фото С. бабовић

Немања Лазаревић координира радом јединице "Чистоћа, механизација и рециклажни центар" и наводи да су њихове цистерне правиле паузе од само пола сата, колико је било потребно да им се, због преоптерећења, редовно контролише ниво уља. Каже, у сваком тренутку су знали у ком делу града је највише заражених, па су ту појачавали дезинфекцију...

ЗАМЕЊИВАЛИ ПОРОДИЦУ

ШТАБ за ванредне ситуације у Крушевцу је међу првима израдио процедуру преузимања и сахрањивања покојника преминулих од ковида 19, по стриктној процедури коју плаћа локална самоуправа. Беживотно тело најпре стављају у асанациону врећу, потом у метални, па у дрвени сандук, који се заптива, а тек потом спушта у раку. Посебно мучне су, сазнајемо, биле сахране покојника чије су читаве породице биле у изолацији, па су комуналци на гробљима били само са свештеником.

Фото С. бабовић

- Више и не знам по колико сам пута одлазио у неке амбуланте и зграде. Прскамо гелендере, степеништа, улазе, ординације, столове, столице, ходнике... а сутра све изнова, само на другој адреси - каже радник Никола Анђелковић, док Драган Стојановић, којем је посао одношење смећа, сведочи да су људи свашта бацали у контејнере, па је неретко морао дубоко да удахне и задржи ваздух, док не очисти туђе смеће.

Фото С. бабовић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)