Музеј Мишићу у част: Сећање на славног српског војводу у Осеченици код Мионице

Б. ПУЗОВИЋ

24. 07. 2020. у 06:39

НА Краљевом столу, у селу Осеченица, отворен је спомен-музеј посвећен војводи Живојину Мишићу, генијалном стратегу победе српске војске у Колубарској бици у Првом светском рату.

Музеј Мишићу у част: Сећање на славног српског војводу у Осеченици код Мионице

Фото Општина Мионица

Са простора где је својеврсни музеј отворен, славни војсковођа командовао је Штабом Прве армије, током Колубарске битке.

Музеј је отворен на иницијативу Миломира Вујића из Осеченице, 20. јула, баш на дан рођења војводе Живојина Мишића, који се обележава као Дан Општине Мионица.

СВЕДОЦИ ВРЕМЕНА РАТА

ИЗУЗЕТНО сам поносан што су председник Општине Мионица Бобан Јанковић и локална самоуправа подржали моју иницијативу да се у Осеченици подигну вајати у знак сећања на легендарног војводу - каже Миломир Вујић. - Ровови, чији остаци још постоје, сведоци су времена рата, страдања и победе српске војске над аустроугарском војском за време Колубарске битке 1914. године.

Посетиоци ће бити у прилици да виде добро очуване остатке ровова дугачких од 10 до 40 метара, из којих су српски војници јуришали на аустроугарског непријатеља у Колубарској бици. У близини, Миломир Вујић начинио је вајат, а намерава да подигне још један, управо на месту на ком се, према његовим сазнањима, налазио исти објекат у ком је Мишић окупио Штаб Прве армије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)