ДА ПОЗАВИДИ ОГЛЕДНО ДОБРО: Поноси се рекордним приносима

З. Глигоријевић

20. 07. 2020. у 06:10

ДА ПОЗАВИДИ ОГЛЕДНО ДОБРО: Поноси се рекордним приносима

Фото: Приватна архива

НЕНАД Николић из Батинца, надомак Ћуприје, остварио је рекордан принос пшенице - од чак осам тона по хектару.

За шта пољопривредни стручњаци тврде да се ретко постизало чак и на огледним парцелама, где се узгој ове културе обавља у безмало, па лабораторијским условима.

Дакле, овај вредни домаћин је са парцеле од 3,15 хектара пожњео тачно 24.980 килограма хлебног зрна, а са оцем Војином и сином Стефаном укупно годишње обрађује и до 100 хектара. Поред пшенице, кукуруза, луцерке, соје и сунцокрета, које сеју сваке године, Николићи имају још око три хектара под шљивом и кајсијом

Посебно је интересантно и то што нафту не купују, већ је сами производе од сунцокрета и соје. Баве се и товом јунади, у турнусу произведу до стотину грла, а имају и педесетак оваца.

Ненад је извесно време био у Швајцарској, где још раде његова супруга Снежана, син Саша и ћерка Сања, али се због љубави према пољопривреди вратио у родно село. Батинац, иначе, има 240 домаћинстава, а већина радно способног становништва, њих око 800, је у - иностранству.

- Сваке године постижем неки рекорд. Ова је била изузетно повољна за пшеницу, а успех није изостао јер сам благовремено применио све агротехничке мере. Иначе, на 40 хектара, колико сам пожњео ове године, просечни приноси су 6.800 килограма по хектару, цена је одлична, па ће и зарада бити добра - оцењује Николић.

Његову љубав према пољопривреди дели и петнаестогодишњи син Стефан, који је - за разлику од сестре и брата, одлучио да остане на породичном имању. Већ је научио да управља комбајном, па је овог лета вероватно био најмлађи комбајнер у Поморављу, а уме и да поправља пољопривредне машине.

- Највише, ипак, волим животиње. Много сам био везан за бика Kокана, којег смо пре три године излагали на Новосадском сајму. Имао је готово две тоне и тада био највеће изложено грло. Када га је отац пријавио за аукцијску продају, силно сам се исплакао јер је био мирољубив и умиљат - вели Стефан којем је сада коњић постао љубимац у штали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)