ВИОЛИНИСТА НА СЕМАФОРУ: Чича Димитрије, из Алексинца, зарађује свирајући

Јелена Илић

19. 07. 2020. у 11:31

КОЛИКО пута вам је, док чекате зелено светло на семафору, момчић, једва двоцифрен број година скупио, поскочио да вам обрише "шоферку"? Ако живите у Смедереву ретко. А колико пута вам је на семафору засвирала виолина? Никада, све - до јуче.

ВИОЛИНИСТА НА СЕМАФОРУ: Чича Димитрије, из Алексинца, зарађује свирајући

Фото Ј. Илић

На раскрсници смедеревских улица Саве Немањића и Карађорђеве, око поподневног шпица, док врелина избија из асфалта и усијаних каросерија, један човек никуда не жури. Виолиниста на семафору. Жонглира телом између ужурбаних четвороточкаша. Врућина га не оставља на миру, а обучен као да ће сваког часа да зазими - кошуља, џемпер, јакна. А шајкача - главу чува. Поседео, нема мало година.

ЗАСВИРА мало код првог у колони, пружи брже-боље отворену шаку, жељан да прими награду, и већ хита до новог слушаоца. И њему удели тек тон или два. Или мање. Семафори не дају више времена.

Фото Ј. Илић

Чује се виолина, али мелодија не може да се отргне. Чича јој не да, како би засвирао на што више прозора. Виолиниста мора да зарађује. Молим га да прекине накратко. Питам га за име.

- Димитрије Станковић - каже.

- Одакле сте?

- Из Алексинца.

- Откуда ви овде?

- Дај неку пару.

- Немам ништа код себе, само телефон, истрчала сам из аутомобила са супротне стране улице - правдам се.

- Иди узми, па се врати...

Фото Ј. Илић

САМО толико ме почастио речима. Црвено на семафору, иде на позорницу - белу линију која раздваја саобраћајне траке.

Питам се: ко је чича Димитрије? Је ли заиста виолиниста или је некада био, или је само мудра, седа глава домишљато смислила начин да одобровољи нервозне возаче за који динар?

Фото Ј. Илић

Враћам се на исту раскрсницу касније. Обећала сам виолинисти. Али, њега - нема. Димитрије је зарадио за пиво или ћевапе, претпостављам. Засвирао, за појас заденуо, макар до следеће раскрснице.

"Виолиниста на крову" - онај из чувеног мјузикла, певушио је песму "Да сам богат човек ја". Исту је, можда, свирао и виолиниста на семафору. Чак иако није та мелодија, жеља је иста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (2)

УСВОЈЕН ПРОГРАМ: Златни пуж 2024 биће одржан од 5. до 11. августа