ИЗГРАДЊА ТОПЛАНЕ НА БИОМАСУ: Пријаће грејање и џепу и здрављу

С. М. ЈОВАНОВИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 08:41

ИЗГРАДЊА ТОПЛАНЕ НА БИОМАСУ: Пријаће грејање и џепу и здрављу

Фото С. М. Јовановић

ИЗГРАДЊОМ топлане на дрвну сечку, за коју су припремни радови већ започети, Кладово ће добити енергетски ефикаснији, еколошки прихватљиви и економски повољнији систем даљинског грејања.

Пројекат вредан 498 милиона динара финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, инвеститор је локална самоуправа у Кладову, а радове изводи београдски "Термомонт" - у конзорцијуму са још десетак фирми, међу којима је и једна овдашња, "Ђердап услуге".

- Ново постројење би, заједно са новим топловодом од топлане "Пемци 1" до топлане "Центар", ако све буде текло онако како је и планирано, требало да буде завршено наредне године. На њега ће тада бити прикључена и средња школа, што ће, с обзиром на то да ова установа само за куповину лож-уља сада троши пет милиона годишње, битно смањити трошкове грејања. Иначе, нова топлана на биомасу ће, осим очекиваног смањења емисије угљен-диоксида, утицати и на побољшање укупне енергетске ефикасности - каже председник Општине у Кладову Саша Николић.

Дотад, у овдашњем насељу Пемци се, на површини од 575 квадратних метара, увелико обављају грађевински радови по чијем ће завршетку на ред доћи монтажа нове опреме - првенствено котлова и акумулатора топлоте. Као гориво, две котларнице снаге од по три мегавата ће користити дрвну сечку што ће се, осим на смањење трошкова производње енергије, свакако одразити и на побољшање квалитета ваздуха у Кладову.

- Испрва ће ово бити додатна алтернатива, а у перспективи је реално да овај начин грејања прерасте у главно опредељење локалне самоуправе и то не само за јавне објекте, већ и стамбене зграде - најављује Николић.

Кладовска локална самоуправа, иначе, тренутно припрема конкурсну документацију уочи расписивања јавне набавке за изградњу топловода који ће нову топлану "Пемци 1" повезати са постојећим топланама "Пемци" и "Центар". Комплетан посао би требало да буде завршен до краја наредне године, када ће нова топлана - тврде надлежни - почети са радом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)