ЈОШ ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ ПРОГЛАСИО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

И.Митић

понедељак, 13. 07. 2020. у 13:58

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ ПРОГЛАСИО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

Игор Митић

У ГРАДУ на Ветерници у понедељак је проглашена ванредна ситуација која ће бити на снази до 27. јула јер препоруке градског штаба везане за сузбијање епидемије вируса корона, донете пре седам дана, нису дале очекиване резултате.

Мере које се односе на  окупљање грађана, ограничен рад угоститељскх објеката до 23 сата и ношење маски у затвореном простору, јавном и такси превозу постале су обавезујуће. Епидемиолошку ситуацију у Лесковцу овдашњи Завод за јавно здравље(ЗЗЈЗ) оценио је као неповољну јер се региструје стални пораст броја пацијената на лечењу.

Ванредна ситуација се уводи како би се прекинуо ланац ширења заразе, а одлука је донета јер се препоручене мере углавном нису поштовале.

То се посебно односи на већину власника угоститељских објеката у граду који су се понашали као да епидемије нема па су, уместо до 23 радили до два часа после поноћи. Они су организовали концерте, „пена-партије“ и друге забаве са великим бројем посетилаца.

ПОПУЊЕНИ КАПАЦИТЕТИ

У лесковачкој Ковид болници смештено је 130 пацијената, док је једна осамдесетшестогодишња особа преминула док је чекала резултате тестирања. Она је имала и придружене болести, али је у Ковид болницу примљена са обостраном упалом плућа. У последња 24 часа ова болница је примила 16, а отпустила шест пацијената, док је једна особа, са тежом клиничком сликом, транспортована у нишки Клинички центар. Надлежни истичу да уколико се тренд ширења вируса буде наставио капацитети Ковид болнице мораће да буду проширени  како би новооболели били примљени на лечење.      

- Међу оболелима имамо и млађу популацију и већи број случајева са тешком клиничком сликом и на кисеонику. Морамо да будемо ригидни и да се строго придржавамо социјалног дистанцирања – казао је градоначелник Горан Цветановић.

Он је потврдио да је међу оболелима и један од његових помоћника који је, како је оценио, био неодговоран и кретао се без заштите, док су остали чланови кабинета добили негативан резултат.

Цветановић је најавио да ће у уторак бити тестирани и сви директори јавних предузећа и установа. Према последњим подацима од 16 пристиглих резултата тестирања 10 је позитивно на Ковид, док у ЗЗЈЗ очекују резулате за чак 474 узорака. Од почетка епидемије на подручју Јабланичког округа вирусом корона заражено је 1050 особа од чега 820 Лесковчана. Власотинце има 120 регистрованих случајева, Лебане 60, Бојник 28, а Медвеђа 22.                  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)