ЈОШ ЈЕДАН ГРАД ПРОГЛАСИО ВАНДРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

В. Митрић

понедељак, 13. 07. 2020. у 12:58

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД ПРОГЛАСИО ВАНДРЕДНУ СИТУАЦИЈУ

Фото: В.М.

Градски штаб за ванредне ситуације у Лозници донео је одлуку о проглашењу ванредне ситуације на територији града Лознице, на основу једногласног предлога колегијума начелника одељења и руководства Опште болнице Лозница, упућеног команданту Штаба и градоначелнику Лознице Видоју Петровићу, услед ширења епидемије заразне болести COVID-19, изазване вирусом SARS-CoV-2.

Предлог колегијума Опште болнице дат је у циљу ефикаснијег ангажовања снага и делова система, ради спречавања и сузбијања ширења заразне болести, након радног састанка одржаног јуче.


Како је рекао командант Штаба Видоје Петровић, поред обавезног ношења маски и социјалне дистанце, закључак о предлогу за увођење ванредне ситуације прописује репресивније мере, које треба да дају резултате у погледу смањења броја заражених корона вирусом.

Како је наведено у одлуци, ванредна ситуација се проглашава ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбедности и заштите живота и здравља становништва и ступа на снагу даном доношења.

-То подразумева забрану окупљања у затвореном и отвореном простору више од пет људи, ако није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите -каже Петровић.  У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет особа, уз одговарајуће мере личне заштите, у свим затвореним просторима обавезно ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра, као и забрана организовања свечаности, као и организовања спортских и других забавних манифестација,  ограничење радног времена угоститељских објеката од 7 до 20 часова.

Наложено је и прилагођавање рада угоститељских објеката тако да за једним столом не могу седети више од два госта, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или они која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.
Тражи се и пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања.

Тако у основним и средњим школама и високошколским установама  морају бити одложена окупљања, а пријемне и други испите организовати  уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од два метра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).

У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила, као и забрана коришћења затворених базена, спа и велнес центара, а  спровођење мера заштите у верским објектима и приликом обављања верских обреда.
Мере важе и  у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице) уз честу дезинфекција свих јавних објеката, дезинфекцију најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама (препорука), што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)