Станари суботичког насеља Радијалац негодују: Не ломите нам багрење и брезе!

Ј. Лемајић

02. 07. 2020. у 12:25

СТАНАРИ зграде у Алеји маршала Тита 14 у суботичком насељу Радијалац покренули су петицију против измештања приступног пута због кога, како је планирано, морају да се посеку брезе, липе и остало дрвеће, старо више од три деценије. У петицији коју је потписало 200 станара ове једанаестоспратнице тражи се од инвеститора, који ће на суседном плацу градити зграду, да пронађе друго решење и да сачува растиње за које су везани и које им пружа хлад, али и штити од наноса песка.

Станари суботичког насеља Радијалац негодују: Не ломите нам багрење и брезе!

Фото: Новости архива

Траса садашњег приступног пута ка гаражама иза зграде делом прелази на парцелу инвеститора, који планира изградњу објекта на простору чистионе "Зора". Да би се пут прелоцирао, предвиђено је да његова нова траса буде уз зграду, односно да иде преко зеленила које је окружује.

- Проблем је настао због стабала бреза, липа и багрења, за која су станари зграде емотивно везани. Нисмо против изградње града, и годинама смо апеловали да се та гнусна зграда која је овде била стециште свега и свачега сруши, али није било воље за то. Онда, преко ноћи, зграда нестаје, и после хистеричног ванредног стања сазнајемо да ће неко да пребацује врата гаража на задњу страну, да ће пут бити блокиран, а да на парцели поред ниче спектакуларни грађевински објекат - прича Јасмина Марић, станарка зграде у АМТ 14. - Наше липе и брезе ће због свега тога да буду посечене.

МАЛЕ ШАНСЕ

СТАНАРКИ Наташи Миучић неће сметати близина пута јер станује на шестом спрату, али негодује због планиране сече дрвећа. - Нажалост, бојим се да ништа нећемо успети. Најбољи пример за то је дивни храст на почетку Радијалца, стар два века, који је био под заштитом, а сада сви видимо на шта личи и како је посечен због изградње зграде - поручује Наташа.

Станари траже од инвеститора да измени план док још изградња није почела, да користи суседне улице Цара Лазара и Петра Лековића и нађе начин да реши овај проблем тако да се растиње не дира.

- Већина станара зграде је стара између 70 и 80 година, и многи од њих овде живе од када је зграда изграђена средином шездесетих година прошлог века. Они су садили и деценијама уређивали све ово и због тога је то најуређенији крај Радијалца - истиче станарка Силвија Прекајски. - Сада све то треба да се уништи због два метра пута. Притом ће терасе и прозори људи бити на пола метра од пута.

По речима Даниела Дрчића, професионалног управника зграде, проблем је настао јер је план за изградњу нове зграде на званичном сајту Града Суботице био на јавном увиду током ванредног стања, у јеку епидемије вируса корона. Због тога станари нису знали шта је планирано.

- Тачно је да приступни пут задире у другу парцелу, и то на месту где треба да буде изграђен објекат, али мислим да још увек има простора за договор. Измештањем врата гаража и садњом новог зеленила не добијамо ништа, само губимо време - сматра Дрчић. - Предлажемо да се последња гаража сруши, да се власнику сазида друга са друге стране и да приступни пут остане са те стране, а зеленило остане где је.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)