СЕДАМ ВЕКОВА ПАНАЂУРА: Отворена изложба "Традиција вашара у Србији" у параћинском музеју

Зорана Рашић
Зорана Рашић

04. 07. 2024. у 08:00

ЧАК осамнаест музеја у оквиру Етнолошке секције Музејског друштва Србије учествовало је у креирању националног пројекта "Традиција вашара у Србији" у оквиру ког је припремљен изузетно богат архивски материјал који говори о настанку и развоју аутентичних вашара у нашој земљи од средине 20. века. Прва заједничка и путујућа изложба на ову тему до краја јула изложена је у галеријском простору Завичајног музеја у Параћину, а при том је обогаћена предметима који сведоче о давнашњој вашарској традицији града на Црници.

СЕДАМ ВЕКОВА ПАНАЂУРА: Отворена изложба Традиција вашара у Србији у параћинском музеју

Фото: З. Рашић

А она датира чак из 14. века, будући да се Параћин први пут помиње у повељи кнеза Лазара из 1375. године као трг са панађуром, објашњава Тијана Пешић, кустос-етнолог овдашњег музеја. Реч панађур је из грчког језика и преводи се као вашар или сајам, док сама реч вашар потиче из Мађарске. Етнолошка истраживања вашара су започела још тридесетих година прошлог века и за етнологе је то веома значајно јер су то места где се одвијала трговина много пре настанка тржних центара, а временом су постала и места за забаву.

Заборављени

У ПАРАЋИНУ је, објашњава саговорница "Новости", некада постојао и вашар 7. јула, на Светог Јована. Он се празновао три дана, али је временом изгубио значај. У суседним градовима, Ћуприји и Јагодини, вашари су се такође развијали јер је Поморавље, због добрих путева, било погодно за трговину.

Фото: З. Рашић

- Параћин се сврстава у ред градова са дугом вашарском традицијом. Најзначајнији и "најјачи" је јесењи из 1861. године, за празник Светог Томе. То је био марвени вашар јер се трговало углавном стоком и пољопривредним производима. Тако се народ припремао за зиму, прикупљао новац да плати порез... Остала три параћинска вашара су на Ђурђевдан, Светог Илију и на Видовдан. Као што се види, вашари се увек организују на верске празнике, кад је "црвено слово" - подсећа Пешићева.

Изузетна поставка документује особености ове народне манифестације у различитим крајевима Србије, чему је сваки од етнолога дао свој допринос, па се види заједнички труд на презентацији културног наслеђа, будући да су вашари његови чувари и део националног идентитета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

Средоземно море у Египту на какво нисте навикли! 8 дана већ од 560€ All Inclusive