СТРОГЕ КАЗНЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ: Непрописно одлагање отпада свакодневна поражавајућа слика у граду на Ибру (ФОТО)

Г. ЋИРОВИЋ

20. 06. 2024. у 08:30

За минулих пар година количине отпада које радници краљевачког ЈКП „Чистоћа“ свакодневно сакупљају на територији града на Ибру буквално су се дуплирале, па уместо 110 тона колико је било 2017, сада на дневном нивоу прикупе чак око 200 тона.

СТРОГЕ КАЗНЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ: Непрописно одлагање отпада свакодневна поражавајућа слика у граду на Ибру (ФОТО)

Г.Шљивић

Ово је посебно изражено у летњем периоду, а свакодневна слика која се може видети и у центру града је да се око контејнера, чак и само пар сати након њиховог пражњења, гомилају разне врсте, углавном некомуналног отпада, од шута и грађевинског материјала, до старог намештаја и дотрајалих санитарија.

- Појачана је динамика пражњења, радимо у две смене, један камион је ангажован и током викенда и максимално се трудимо да почистимо и површине око контејнера након што их испразнимо. Ни наши апели, међутим, ни молбе грађанима да нас позову када имају кабаст и сличан отпад да га потпуно бесплатно одвеземо на депонију уместо да стоји на тротоару или зеленој површини, углавном нису уродили плодом – каже Владимир Баралић, руководилац РЈ „Комунална хигијена“ у краљевачкој „Чистоћи“.

ЈКП Чистоћа

 

Због непрописног одлагања отпада Комунална милиција кажњава неодговорне становнике града на Ибру за које се утврди да су починили овај прекршај, као и оне који су својим непрописно паркираним аутомобилима блокирали приступ контејнерима.

- Казна је 20.000 динара. Нико није за репресивне мере, али у појединим случајевима оне су заиста једино решење. На четири критичне локације постављене су надзорне камере и ту се ситуација поправља у последње време – додаје Баралић.

Г.Шљивић

 

Осим тога, број дивљих депонија у околини Краљева, као и у читавој Србији, практично је немогуће прецизно утврдити јер се готово свакодневно „откривају“ нова нелегална ђубришта као одраз опште еколошке свести и (не)одговорности. Тако се гомиле отпада могу видети на периферији града, уз обале или у рукавцима река у атарима села.

Г.Шљивић

 

- Због неприступачног терена санацију таквих дивљих депонија понекад одрађујемо и ручно. Све је то, међутим, кратког даха јер и тамо где смо очистили, или у непосредној близини, за мање од месец дана никне нова дивља депонија – наглашава Баралић. - Покушавамо да нашим додатним ангажовањем, константним апелима и обавештењима пробудимо свест код неодговорних суграђана, али у овом врзином колу изгледа да само казне имају ефекта.

САНАЦИЈА

ЗА пројекат спречавања нелегалног депоновања отпада и превенцију настајања нових депонија Министарство заштите животне средине издвојило је 2,5, а краљевачка локална самоуправа 1,49 милиона динара. Овим средствима планирана је санација дивљих депонија у Адранима, Кршевици, Мрсаћу, Рибници, Витановцу, Грдици и Врби.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

АТЕНТАТ НА ДОНАЛДА ТРАМПА - СВИ ДЕТАЉИ: Затворен ваздушни простор изнад места атентата