ДО ПРВЕ КОШНИЦЕ ЗБОГ АСТМЕ: Борика Савић из Поповца код Параћина пчеларка безмало три деценије

Зорана Рашић
Зорана Рашић

14. 06. 2024. у 12:32

МАЛО је жена у параћинској општини које имају кошнице и баве се производњом меда, а Поповчанка Борика Савић међу њима је била прва. Одлично памти 1997. годину, када је набавила прву кошницу. Док није стигла до десете, све је радила сама, а затим јој се прикључио супруг Будимир.

ДО ПРВЕ КОШНИЦЕ ЗБОГ АСТМЕ: Борика Савић из Поповца код Параћина пчеларка безмало три деценије

Фото: З. Рашић

Данас је та успомена већ историја - са осмехом се присећа Борика, која је са својим Будом сваке суботе на параћинској зеленој пијаци. Параћинци који воле да се сладе слатким пчелињим производом знају где да је нађу, а сигурни су у квалитет.

Радилица

ОСИМ меда, Борика прави и различите медне комбинације са сувим воћем, орасима и ђумбиром, што је право уживање за непца. Ту су још и прополис, полен и поленов прах у меду, медовача, а за спољашњу употребу - мелем за зглобове. Ова вредна Поповчанка активна је као пчела радилица.

- Питање је да ли бих почела да пчеларим да нисам имала астму. Тражила сам себи разлог да будем што више у природи, а у параћинској општини нема бољег места за то од Сисевца. Тамо и сада држим највећи број кошница, а укупно их имам педесетак. Толико могу да постигнем јер око пчела има баш доста посла, мада неки не мисле тако - прича нам Борика.

Савићеви су крајем маја изврцали прве количине овогодишњег меда. Багрем је баш поранио, због чега су сви пчелари стрепели. Касније је уследио мраз, па је било страха од измрзавања. То се није десило, па је Борика и више него задовољна добијеним килограмима медног злата. Тренутно цветају липа и ливада, па ће бити још набраног слатког нектара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!