ПЕРСПЕКТИВЕ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ РАЗМАТРАНЕ НА 91. МЕЂУНАРОДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ: Неопходни саветодавци као и помоћ у плас

З. ГРУМИЋ

22. 05. 2024. у 15:52

ОРГАНСКА пољопривредна производња у нашој земљи има будућност али да би произвођачи били заинтересованији за ту врсту делатности потребна је интензивнија подршка државних органа, локалних самоуправа, стручних служби и других институција, истакнуто је данас на једној од многобројних трибина 91. Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.

ПЕРСПЕКТИВЕ ОРГАНСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ РАЗМАТРАНЕ НА 91. МЕЂУНАРОДНОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ САЈМУ: Неопходни  саветодавци као и помоћ у плас

З. Грумић

То се не односи само на буџетску подршку у виду наменских бесповратних средстава или различитих субвенција, него и на стварање услова који би омогућили ефикасније заснивање производње и продају производа.

- Поједини градови и општине, попут Новог Сада, Зрењанина, Кањиже и Новог Кнежевца већ дуже финансијски помажу органским произвођачима, па стога предлажемо ресорном министарству и покрајинском секретаријату да препоруче и другим локалним самоуправама да одвајају одређена средства и за тај вид производње – истакла је Сњежана Митровић из Суботице, представница „Тераса“, најстаријег домаћег удружења у органској производњи.

Напомињући да је тим произвођачима велики проблем саветодавство, она је предложила да би требало додатно едуковати стручњаке, пре свега оне младе у пољопривредним стручним службама, који би били специјалисти за органску производњу.

Кључни проблем произвођача свакако је пласман њихове робе на тржиште јер се много тога увози па је поприлично тешко пронаћи купце.

- Да бисмо развили домаће тржиште ових производа, предложили смо да се омогући увођење органске хране у геронтолошке центре, предшколске установе, болнице, за почетак барем један дан у седмици. То би локалне самоуправе требало да подстичу – додала је Митровићева.

И Гордана Шошкић из Тараша код Зрењанина, чија се породица већ 17 година бави органском производњом, сматра да је пласман производа велика потешкоћа и предлаже да држава притекне у помоћ тако што би омогућила да најмање 30 одсто органске хране у трговинама буду домаћи производи.

Сања Кузмановић, произвођач органског поврћа из Ченеја, нагласила је да је веома важно одржати висок квалитет производње али се пожалила да је тешко обезбедити радну снагу неопходну за ту врсту пољопривредне делатности.

Учествујући у дискусији, директор сертификационе куће „ОЦС“ у Суботици Ненад Новаковић је најавио да би ускоро требало да буде донет нови Закон о органској производњи, који ће бити усаглашен са одговарајућом европском регулативом у тој области што ће произвођачима умногоме олакшати рад.

- Дозволе за употребу конвенционалног семена у органској производњи до сада је издавало ресорно министараство а убудуће то ће чинити сертификациона кућа, тако да ће бити знатно једноставније – објаснио је Николић подсетивши да је вођење неопходне документације у тој производњи обавезно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и Ђедов мали гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ ДОМА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Како су он и "Ђедов мали" гледали трилер Србије и Словеније (ФОТО)

ЦЕЛА Србија је још једном уз фудбалску репрезентацију. Вероватно је веома мали број оних који нису пратили трилер меч Србије и Словеније у другом колу групе "Ц" на Европском првенству у Немачкој.

20. 06. 2024. у 20:15

Коментари (0)

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура