ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ: Учесници дечјег фестивала "Рука руци" на пријему у Градској кући у Новом Саду

Љ.П.

13. 04. 2024. у 14:41

ЗАМЕНИК градоначелника Игор Црнобарац и члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовали су пријему учесника Дечијег фестивала „Рука у руци“ који организује Фолклорни ансамбл „Вила“ Српског културно-уметничког друштва „Железничар“ из Новог Сада и Савез културно-уметничких друштава Србије.

ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ: Учесници дечјег фестивала Рука руци на пријему у Градској кући у Новом Саду

ФОТО:Прес служба Града

- Овај дечији фестивал доприноси неговању нематеријалног културног наслеђа Србије, а организатори у опису ове манифестације помињу реч саборност. Заиста права реч за оно што „Рука у руци“ представља, а то је сабирање деце и грађана Србије кроз јединствену формацију кола, јачање заједништва и вере у заједничку будућност - рекао је Игор Црнобарац. -  Радује ме што чујем од организатора да је поводом 90 година постојања КУД „Железничар“ ове године манифестација „Рука у руци“, која се одржава по пети пут, проширена и на децу, која се овог априла, у једном дану окупити децу из Новог Сада, Београда, и околине. Град Нови Сад ће наставити да подржава овакве програме, и захваљујемо се организаторима ове манифестације, што дају прилику младима да се искажу негујући дух народа који живи на овим просторима.

Он је такође додао да се у фолклору огледа лепота једног народа, лепота неговања нематеријалних вредности и да увек треба да смо поносни на оне од којих смо потекли, јер на њима почива све што имамо, све што данас јесмо, и по чему смо препознатљиви.

ФОТО:Прес служба Града

На свечаности у Градској кући су додељене захвалнице учесницима за допринос неговању и одрживом развоју нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а добитници су културно уметничка друштва из Београда, Земуна, Добановаца и Пећинаца.

Председник Председништва Савеза културно-уметничких друштава Србије и директор ансамбла „Вила“ из Новог Сада Милорад Лонић, захвалио се  Граду на подршци коју даје културно-уметничким асоцијацијама које се баве неговањем нематеријалног наслеђа и уметничком стваралаштвом које оплемењује живот нашег простора.

-Циљ ове манифестације је између осталог и подизање свести о снази и значају нематеријалног културног наслеђа, као и обогаћивање културне понуде Града Новог Сада- нагласио је Милорад Лонић и додао да ће најбољи дечији ансамбли из Београда и околине, заједно са дечијим ансамблом „Вила“ одржати фестивалски концерт на СПЕНС-у.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

Да ли знате по ком српском великану је названа улица која повезује Савски трг и Кулу Београд?

БЕЗ поштовања историје и чувања сећања на великане који су нас својим бесмртним делима у прошлости задужили нема ни светле будућности. Вођен овим универзалним животним геслом, Belgrade Waterfront није пропустио да, подижући најмодерније насеље у Србији, читаву десну обалу Саве премрежи новим саобраћајницама које представљају својеврстан омаж славним историјским личностима.

23. 05. 2024. у 16:00 >> 12:26

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

„ЖОГО БОНИТО“ ЗА МАЛОГ ОГИЈА: „Дечак лептир“ наставља борбу уз подршку хероја из Суперлиге хуманости

ФОНДАЦИЈА Моззарт за сваки погодак у домаћем првенству издваја 10.000 динара, а најбољи играч априла Винисијус Мело усмерио хуманитарни фонд за лечење Огњена Бојковића

24. 05. 2024. у 16:00

Коментари (0)

А ПОСЛЕ РАСКИДА: Стефанос Циципас има девојку! Шта мислите, одакле је?