„РАТНИЦИ ГВОЗДЕНОГ ПУКА“: У Прокупљу отворена изложба поводом Дана државности Србије

Д. З.

14. 02. 2024. у 12:52

ПЕТНАЕСТИ фебруар је најбитнији датум у политичком, културном и богатом историјском календару српског народа.

„РАТНИЦИ ГВОЗДЕНОГ ПУКА“: У Прокупљу отворена изложба поводом Дана државности Србије

фото Д-З.

 

На овај дан пре 220 година у Орашцу је подигнут први Српски устанак. С обзиром на то да је слобода једно од основних људских права и претпоставки за живот сваког човека, многи народи су укључујући и српски народ током дуге историје морали да плате високу цену да би до ње дошли. Сурова и тешка борба је вођена за српско небо, за сваки педаљ српске земље .

Ово је између осталог казао министар информисања и телекомуникација Владе Србије Михаило Јовановић који је у данас поподне у Народном Музеју Топлице у Прокупљу отворио изложбу „Ратници Гвозденог пука“ поводом Дана државности. Подсећајући да је петнаестог фебруара пре 189 година, 1835. у Крагујевцу издат и заклетвом потврђен први устав књажевства Србије- Сретењски устав.Србије, министар Јовановић је указао да је тада у уставно правном смислу наша држава започела свој ни мало лак пут за изградњу модерне државности који је по његовим речима, до дана данашњег остао препун различитих изазова, неправди и крајње неповољних околности по нас.

-Јуначки српски народ је више пута показао да упркос свим дволичлним принципима и двоструким аршинима којима је често био изложен, слобода и држава остају вредности које му нико не може одузети и за које се увек борио и увек ће се борити.Управо зато никада не смемо да заборавимо огромне жртве које су наши преци поднели за слободу свог народа и своју државу. Испоставило се тада као и данас након неколико векова да не постоји ништа више свето, важније и узвишеније и важније од чувања своје државе и одлучне слободе за читав српски народ. Зато је Срија и сада када је изложена новим историјским изазовима и различитим утицајима са разних страна и даље јака, јединствена и истрајна да настави да се економски развија вођења независном и праведном политиком Александра Вучића - навео је даље у свом обраћању министар Јовановић.

Он је напоменуо да се широм Србије ових дана обележава Дан државности, али да град Прокупље то чини изложбом Гвозденом пуку који су чинили мобилисани војници из Топлице, Прокупља, Куршумлије, Блаца Житорађе али и Јабланице и Заплања ...

- Гвоздени пук заузима значајно место у српској историји јер су ратници Гвозденог пука ослободили српски народ на Косову и Метохији од вишевековног ропства под Турцима и тиме довршили борбу српских устаника за слободу српског народа која је започета Првим српским устанком 1804. године упрвао на Сретење- подсетио је министар Јовановић.

Додао је да се изложбом у Прокупљу показује да Србије не заборавља жртве које су поднели наши хероји за слободу своје отаџбине, да памтимо њихову храброст и пожртвованост.

Иначе, изложба отворена у Народном музеју Топлице у Прокупљу чији је аутор вуши узејски саветник Дарко Жарић приказана је кроз слике, предмете и податке о припандицима Гвозденог пука, најпознатијег и најодликованијег пука у историји српске војске .

- Изложба је отворена поводом 220 година од Првог Српског устанка , 1804. године када су српски устаници кренули да ослободе све српске крајеве од турксог окупатора, а припадници Гвозденог пука су 1912. године ослободили Косово и Метохију и Македонију и тиме су заокружили ослобађање свих српских територија које су биле под османском влашћу - истиче за "Новости" аутор изложбе Дарко Зарић, који напомиње да је 1912. године у Гвозденом пуку, првом , другом и трећем пуку кренуло 12.000 војника док се 1920. године кући вратио само њих око седмастотина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Хитно се сели 11 српских суперлигашких клубова, ево и зашто!