ПОМОЋ ПОКРАЈИНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА: За суфинансирање куповине опреме и система за наводњавање издвојено 380 милиона динара

З. ГРУМИЋ

17. 08. 2023. у 16:28

ПОКРАЈИНСКА влада издвојила је 378 милиона динара за набавку опреме и система за наводњавање чиме је реализована још једна у низу подршки пољопривредним произвођачима у Војводини, којима су данас у Новом Саду уручени уговори о суфинансирању.

ПОМОЋ ПОКРАЈИНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА: За суфинансирање куповине опреме и система за наводњавање издвојено 380 милиона динара

З. Грумић

Тиме се подстиче повећање обрадивих површина под заливним системима, истакао је подсекретар у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство Александар Пановски и додао да је право на суфинансирање из буџета 70 одсто вредности купљене опреме остварило 365 пољопривредних газдинстава на недавно закљученом конкурсу.

Новим заливним системима моћи ће да буде наводњавано укупно 3.000 хектара.

- Интересовање произвођача за улагање у системе за наводњавање је знатно веће него лане а тражени укупни износ по овом конкурсу је 50 одсто виши од прошлогодишњег – навео је Пановски и нагласио да је, због великог броја пристиглих пријава, Покрајинска влада одобрила додатних 80 милиона динара, што омогућује проширење листе корисника те буџетске подршке.

Након ребаланса покрајинског буџета у септембру, додао је он, укупни износ средстава за суфинансирање опреме за наводњавање достићи ће скоро 460 милиона динара.

Када се укупном буџетском износу издвојеном за суфинансирање додају сопствена средства пољопривредника, укупна вредност инвестиције достиже 670 милиона динара.

Тим новцем купљено је 154 пумпе и агрегата, 63 тифона, осам „ренџер“, 26 соларних и 234 система за наводњавање „кап по кап“.

Међу онима који су пролетос купили систем „кап по кап“ је и Михал Струхар, произвођач индустријске паприке из Силбаша у бачкопаланачкој општини. Он је, како је изјавио, први пут конкурисао за помоћ из покрајинског буџета. - Ова подршка је је итекако добродошла, посебно у овој тешкој производној години, због неповољних временских услова – каже Струхар, који новим системом наводњава четири хектара поврћа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ТЕШКО ЛИЦЕМЕРЈЕ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шта је са територијалним интегритетом и суверенитетом Србије?

ПРЕДСЕДНИЦА Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је на 50. годишњицу поделе Кипра да ће наставити са подршком за поновно уједињење последње подељене државе чланице ЕУ, у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација.

20. 07. 2024. у 19:04

Коментари (0)

ГОТОВО ЈЕ! Алекса Аврамовић напустио Партизан, позната и наредна дестинација