ПУТОКАЗИ ДО СВЕТЕ ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ: Мештани Забреге брину за приступ до средњовековне светиње (ФОТО)

З. РАШИЋ

28. 05. 2023. у 22:02

МЕЂУ остацима десетак средњовековних светиња у кањону реке Црнице посебно место заузима Црква Свете Огњене Марије, где се и данас верници из Забреге, надомак Параћина, окупљају.

ПУТОКАЗИ ДО СВЕТЕ ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ: Мештани Забреге брину за приступ до средњовековне светиње (ФОТО)

Фото: Друштво "Петрус"

Ова црква је у саставу некадашњег манастирског комплекса Петруше испод средњовековног војног утврђења Петрус.

Да би мештани могли да дођу до њених остатака и запале свећу, што још увек чине, направљена су два пешачка мостића преко Црнице, а Друштво „Петрус“ редовно коси, уређује стазу и чисти пут до ове светиње.

Ових дана поставили су и путоказе да би гости са стране, којих има доста из свих крајева Србије, а који походе Забрегу, могли лакше да стигну до Цркве Свете Огњене Марије.

Према сазнањима забрешког Друштва за очување традиције „Петрус“ , претпоставља се да је црква изграђена половином 14. века, када је жупан Вукослав добио Петрушку област од цара Душана. Сазидана је на стени изнад реке Црнице и има специфичну архитектуру, а према причи, касније је овде живео и ред  монаха које су називали синаити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

ШПАНЦИ У ЧУДУ: Рафаел Надал понижен као никад до сада

Новак Ђоковић доказао је свима више пута да је најбољи тенисер свих времена. Док појединци покушавају све то да умање и да убаце и Роџера Федерера у ту трку, српски ас наставља да доминира. Сада је један податак показао колико је он испред свих, а то се никако неће допасти Рафаелу Надалу и Карлосу Алкаразу.

04. 10. 2023. у 08:51

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

СВЕ СЕ СРУШИЛО У ТРЕНУ: После 35 година брака, чула тајни разговор мужа и сазнала праву ИСТИНУ о њему