"О МАЛИМ РЕКАМА СЕ МОРА ВОДИТИ РАЧУНА": Хидролог објашњава - Нема потребе да се прогласи редовна одбрана од поплава код Београда и Земуна

Танјуг

28. 05. 2023. у 13:05

ХИДРОЛОГ Дејан Владиковић из Републичког хидрометеоролошког завода, изјавио је данас да нема потребе да се прогласи редовна одбрана од поплава код Београда и Земуна, али да се о малим рекама у региону Западне Србије мора водити рачуна.

О МАЛИМ РЕКАМА СЕ МОРА ВОДИТИ РАЧУНА: Хидролог објашњава - Нема потребе да се прогласи редовна одбрана од поплава код Београда и Земуна

Дунав Смедерево

Владиковић је за Танјуг објаснио да у Београду постоје само ниже тачке због конфигурације земљишта, код Куле Небојша и Марине Дорћол, али да ту тренутно нема поплаве и нико није угрожен.

Он је рекао да су Нови Сад и Смедерево у редовној одбрани од поплава.

Према наводима Владиковића, РХМЗ је од јуче дао упозорење за мале водотоке на територији Западне Србије, који се односи на реке Јадар, Колубару, Тамнаву, Уб, Скрапеж и Љубовиђа.

- Тамо су честе падавине које ће се поновити данас на том локалитету, као и наредних дана. Врло је нестабилно и нема јаког струјања воде. Ту постоји могућност превазилажења упозоравајућих нивоа. РМХЗ је у сталном контакту са јавним предузећима из тог краја - навео је Владиковић.

Хидролог је истакао да су велике реке под контролом, али да се о малим рекама мора водити рачуна, пошто је терен доста наквашен и падавине се дешавају свакога дана. Он је казао да су екипе су на терену са механизацијомда, а да период маја и јуна нестабилан по питању падавина.

- Нестабилност је предвиђена до 2. јуна. Од 5. јуна би поново могло доћи до нестабилности. Налазимо се у нестабилном периоду и мора се водити рачуна, пошто је терен доста наквашен и падавине се дешавају свакога дана - закључио је Владиковић.

БОНУС ВИДЕО: УЛИЦЕ И ПУТЕВИ КАО РЕКЕ: Велико невреме у Лозници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА Милан Васић стигао на КиМ - поделио слике: Ово је моја душа (ФОТО)