ЛЕПОТА ШЉИВИКА У РУЊАНИМА: Расветале воћке у селу код Лознице обећавају добру бербу

В. МИТРИЋ

27. 03. 2023. у 20:28

НА падинама села Руњана, код Лознице, одакле се као на длану, виде Лозница, Дрина и "пола Републике Српске, шљива је у одличном стању код већине домаћина.

ЛЕПОТА ШЉИВИКА У РУЊАНИМА: Расветале воћке у селу код Лознице обећавају добру бербу

фото. В Митрић

Услов да  тако буде је да је заштићена, третирана на време, као и да су, већ, окречена стабла, како инсекти и друге штеточине не би наштетили српској царици воћа.

- Чувени руњански шљиваци опевани су у епској поезији, у песми "Бој на Лозници" нашег народног песника и гуслара Филипа Вишњића. Вишњић је, баш на имању домаћина на слици, испевао ту песму, пратећи велики бој на Лозници, а на овом месту су се Карађорђе, Лука Лазаревић и друге војводе спремали да притекну у помоћ лозничком војводи Анти Богићевићу.Турци су говорили да се у Лозницу, а самим тим и Србију, не може ући "од господства Богићевић Анте".

- Настављамо традицију сађења шљива, наравно мењамо сорте, како време дође, а шљива добро роди, па је има и једење сирове, и сушење, и за слатко, џем, али претекне и за нашу "мученицу" - каже домаћин Милисав Митић Мили, који је  ово имање наследио од мајке Иванке, која га је добила, као мираз, од својих родитеља Лује и Марије Петровић, људи чију доброту ово и суседна села још памте.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

После вести да се храни у народној кухињи, огласила се Беби Дол