ЛЕДЕНИ ДАНИ ПОВЕЋАЛИ ПОТРОШЊУ: Иако су се грајали и на струју, Врањанци ранијим уштедама сачували енергетски систем

Д. РИСТИЋ

16. 02. 2023. у 12:24

ЗБОГ хладног таласа који је претходних седмица захватио југ Србије, потрошња електричне енергије је повећана за око 10 одсто.

ЛЕДЕНИ ДАНИ ПОВЕЋАЛИ ПОТРОШЊУ: Иако су се грајали и на струју, Врањанци ранијим уштедама сачували енергетски систем

ЕПС Врање

Управо због тога, за енергетски систем врло су значајне уштеде енергије које су грађани, институције и привреда остварили у претходна три месеца. У овом периоду, на подручју Огранка Електродистрибуције Врање забележена је мања потрошња у односу на исте упоредне месеце, и то у просеку у просеку за 5 - 7 одсто.

Како наводе из врањске Електродистрибуције, један од разлога за то је рационализација потрошње коју спроводе локалне самоуправе и јавна предузећа, на основу препорука Владе Србије, али и индивидуална штедња. Не треба заборавити и попуст на рачунима за електричну енергију који се обрачунава грађанима који остваре мању потрошњу у односу на упоредни месец прошле године.  

Лоши временски услови праћени снежним падавинама и олујним ветром који су захватили наше подручје последње три седмице, изазвали су мање проблеме у напајању струјом. Снег и ниске температуре отежавали су електромонтерским екипама приступ до крајњих корисника у брдско-планинском подручју, што је имало утицаја на време поправке кварова на нисконапонској мрежи. 

Са повећањем температуре, очекују се даље уштеде електричне енергије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Ексклузивно у Шпанији! Пун пансион по цени полупансиона!