ДОТРАЈАЛИ ХРАМ УГРОЖАВА И ЂАКЕ: Са торња Реформатске цркве у Сивцу отпадају делови

З. Рајић

09. 02. 2023. у 09:15

СА капе торња Реформатске хришћанске цркве (РХЦ) у Сивцу ветар је претходних дана откинуо два велика комада лима, која су пала на травњак у главној улици у селу, поред магистралног пута Нови Сад - Сомбор.

ДОТРАЈАЛИ ХРАМ УГРОЖАВА И ЂАКЕ: Са торња Реформатске цркве у Сивцу отпадају делови

фото В. М.

Са капе торња Реформатске хришћанске цркве (РХЦ) у Сивцу ветар је претходних дана откинуо два велика комада лима, која су пала на травњак у главној улици у селу, поред магистралног пута Нови Сад - Сомбор. То је показало колико су оправдана упозорења житеља да је оронуло црквено здање изузетно опасно по пролазнике, тим пре што нема порту којом би их поштедело у случају да се уруши, него директно излази на две улице – Маршала Тита и Треће санџачке бригаде.

   - Бојим се да се црква неће поправити док неко не настрада. Комади лима слетели су уз велико убрзање и права је срећа што никог нису закачили или пали на далековод. Ветар је одвалио и летве и покривач са давно постављене и већ труле заштитне надстрешнице око цркве. А туда пролази стотину деце на путу до школе и вртића – напомиње Владан Мијатовић, који станује недалеко од овог објекта.

НЕМАЈУ ВЕРНИКЕ У СЕЛУ

Реформатска црква у Сивцу запуштена је после Другог светског рата, кад су протеране подунавске Швабе, које су је 1811. године саградиле и у њој се окупљале заједно с припадницима мађарске заједнице. Представници РХЦ, чије је седиште у Фекетићу, у општини Мали Иђош, наводе да помоћ, коју су за обнову цркве у Сивцу тражили од влада Немачке и Мађарске, нису добили зато што она у овом селу више нема верника

   Сивац је у саставу општине Кула, чији председник Дамјан Миљанић објашњава да локална самоуправа не може да изводи радове на том објекту, јер није у њеном власништву. Он истиче да је Општина урадила оно што је било у њеној надлежности, а то је инспекцијски налог да се учини безбедним простор око цркве.

   - Санација торња захтева посебан пројекат и улагање од више десетина милиона динара. Ако ускоро не крене детаљна санација, покушаћемо да обезбедимо новац за ону најнужнију – рекао је Миљанић.

   Слободан Отић, инжењер – конзерватор у Покрајинском заводу за заштиту споменика културе, каже да је ова установа сачинила пројектну документацију за санацију црквеног торња у Сивцу, коју је са предмером и предрачуном радова предала Влади Војводине.

   - Од Покрајинске владе смо прошле године добили зелено светло за техничко снимање старе сивачке цркве. Капа њеног торња је била отворена и било је питање тренутка кад ће се распасти. Сад је неопходно да се обезбеде финансије и распише јавна набавка за радове на торњу и око њега, који су ургентни, а требало би да се обаве у комуникацији МЗ Сивац, Општине Кула и Владе АПВ – казао је Отић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени