ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Пчеле нестају у Србији

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

07. 02. 2023. у 18:24

ПОСЛЕДЊИХ година у свету, али и у Србији регистрован је синдром нестајања пчела. Истраживачи су дошли до закључка да тај проблем зависи од више фактора, као што су вируси, разне болести, недостатак хране, али и употреба пестицида у пољопровреди.

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: Пчеле нестају у Србији

Фото: В.Ћ.

Све то доводи до слабљења отпорности пчела, речено је на предавању о болестима пчела, које је организовало Друштво пчелара “Поморавље“ из Јагодине.

- Против вируса који нападају пчеле не постоји директан лек, као што не постоји ни код вируса који су потврђени код људи, биљака и животиња. Решење је у превентивним мерама. Kључ је, заправо, у томе да се редукују све остале болести, првенствено да се смањи заражавање вароом, и да се редукује ноземоза. Поред мера које у пчелињаку треба предузети у том погледу, треба обезбедити квалитетне матице, добру пашу и хигијену – рекла је предавач проф. др Нада Плавша са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Фото:З.Глигоријевић

Она је додала да се последњих година сусрећемо и са климатским променама, које, пре свега, утичу на количину и квалитет хране, односно паше, која је веома важна за добро пчеларење.

- Без протеина, полена и нектара нема вишкова за пчелара, па тако нема ни опстанка за пчелу, јер је храна кључ успеха у пчеларству – закључила је проф. др Нада Плавша.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за Новости: Хвала српској полицији

"ДАВИД НАС ЈЕ ЛАГАО ОД ПОЧЕТКА, БИО ЈЕ СВЕ ВРЕМЕ У СРБИЈИ" Најбоља другарица нестале Ане Кнежевић за "Новости": Хвала српској полицији

СРЕЋНИ смо што се догодило хапшење у случају нестанка Ане Кнежевић. Хапшење Давида није било изненађење за нас, посебно због тога што је од самог почетка лагао где се налази. Захвални смо српској полицији на истрази и на свему што раде како би правда била задовољена.

18. 06. 2024. у 13:03

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ХАОС УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА: Погинули севернокорејски војници

ВОЈСКА Јужне Кореје испалила је данас хице упозорења након што су севернокорејски војници накратко прешли демилитаризовану зону (ДМЗ) која раздваја Северну и Јужну Кореју, наведено је саопштењу Заједничког начелника штабова земље (ЗКС).

18. 06. 2024. у 10:59

Коментари (0)

ПИКСИ И ТАДИЋ, ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ: Ево шта се десило на тренингу фудбалске репрезентације Србије! (ВИДЕО)