РАДЕ, А НЕ РАЗДВАЈАЈУ СЕ ОД ДЕЦЕ: У Темерину предузетнице код куће могу да се посвете и послу и најмлађима

З. РАЈИЋ

08. 02. 2023. у 15:12

ОПШТИНА Темерин, у којој у три насеља - у централном, као и Бачком Јарку и Сиригу, према последњем попису, живе 25.932 становника, пружила је снажан допринос приватном предузетништву.

РАДЕ, А НЕ РАЗДВАЈАЈУ СЕ ОД  ДЕЦЕ: У Темерину предузетнице код куће могу да се посвете и послу и најмлађима

Фото М. Савић

Овде је крајем прошле године основано општинско Удружење предузетница, а ових дана је у згради ОУ отворен Шалтер за предузетнике, први такав у Јужнобачком округу.

 - Бавим се више од 25 година предузетништвом, а пре три године сам са својим производом први пут изашла на страно тржиште. Пожелела сам тада да и друге предузетнице у општини Темерин покажу оно чиме се баве, како у нашој земљи, тако и у свету. Тако смо се, уз подршку локалне самоуправе и Привредне коморе Србије (ПКС) окупиле и умрежиле – описује Светлана Чавић из Бачког Јарка, председница Удружења предузетница општине Темерин.

   Како истиче, идеју за удруживање добила је од жена у иностранству, које су пожелеле да инвестирају у Србији.

 МОЖЕ И БЕЗ КАПИТАЛА

У темеринској општини тренутно послује чак 1.620 предузетника. Мира Родић, задужена у Општинском већу за привреду и пољопривреду, предочила је да је женско предузетништво у Србији заступљено са 35, а у Темерину са 40 одсто.

   - Може да се крене у посао и без капитала, јер постоје програми финансијске подршке надохват руке. Битно је само бити радан – охрабрила је Чавићева будуће предузетнице.

 - Наша општина, која је близу Новог Сада и главног ауто-пута, повољна је за излазак на тржиште. Код нас је предузетништво базирано на текстилу и храни. То је нешто што жене могу да раде и код куће, да имају до десетак запослених и да се у својим малим предузетничким радионицама посвете и послу и својој деци – нагласила је Чавићева.

Из добре сарадње са ПКС потекла је и иницијатива за покретање Шалтера за предузетнике. Младен Зец, председник Општине Темерин, каже да ће ова канцеларија учинити лакше доступним информације о субвенцијама, актуелним конкурсима, кредитним линијама и свим осталим пословним могућностима.

 - Шалтер ће посебно значити онима који намеравају да покрену сопствени бизнис, а локална самоуправа ће их у томе подржати и финансијски, у оквиру редовног програма помоћи предузетницима – рекао је Зец. - Ове године ћемо за те намене издвојити укупно шест милиона динара. Они који намеравају да оснују фирму добиће из општинског буџета по 280.000 динара, а постојећи предузетници биће стимулисани са по 180.000 за отварање нових радних места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“