МЕД СЛАЂИ УЗ ПОДСТИЦАЈЕ: Земљорадничка задруга "Свиламед", једина пчеларска у Поморавском округу, понос Свилајнца

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

04. 02. 2023. у 09:41

ЈЕДИНА пчеларска задруга у Поморавском округу, земљорадничка задруга "Свиламед" из Свилајнца - најопремљенија у овом делу Србије - лане је од Министарства за бригу о селу добила подстицај од 7,5 милиона динара.

МЕД СЛАЂИ УЗ ПОДСТИЦАЈЕ: Земљорадничка задруга Свиламед, једина пчеларска у Поморавском округу, понос Свилајнца

Фото З. Глигоријевић

Новац су уложили у куповину машина за врцање меда, паковање и лагеровање, те виљушкара за палетно сељење кошница. Набавили су, сазнајемо, још 300 кошница и ројева...

А, "Свиламед" је основан тако што су се носиоци пет пољопривредних газдинстава 2020. удружили да би производили мед без икакве прераде, као и да би младе подстакли да се баве пчеларењем. Тренутно имају 600 кошница, а планирају да их - дуплирају.

- Уредили смо три зимовника, односно пчелиња парка у близини реке Ресаве, у којима су сада кошнице поређане по формацији која им највише одговара. Око њих смо засадили 60 стабала која, заправо, представљају заштитни појас, а ту су и лековито биље, и медосносне траве које чине додатне цветне изворе полена и утичу на јачање ројева. Тако смо добили мали хабитат за пчеле, по чему смо јединствени не само у Поморављу - истиче директор Задруге, дипломирани инжењер пољопривреде Драган Милосављевић.

Драган Милосављевић, Фото З. Глигоријевић

С обзиром на то да, кад почне "испаша", кошнице односе на пропланак Хум, на 370 метара надморске висине, окружен багремовом шумом и без икаквих загађивача, Свилајнчани намеравају да затраже сертификат за органску производњу меда.

- Поред багремовог, парвимо и крем мед, који служи као намаз, или додатак исхрани, а процес његове производње траје 28 дана, без икаквих додатака - објашњава задругар Дејан Петровић, док његов колега Миљан Стевић додаје да имају хасап сертификат.

Задругари у пчелињаку, Фото "Свиламед"

Јединствени су и по томе што сами пакују мед, па је он квалитетнији, док их откупљивачи набављају од више ситних пчелара, па затим сједињују...

Задругари посебно наглашавају да имају велику подршку Задружног савеза Србије са седиштем у Јагодини, али и од професор пчеларства на Пољопривредном факултету др Слађана Рашића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (0)

ТРАГЕДИЈА ГЛУМЦА: Убијена хицем у потиљак - стан запаљен, све је било до детаља испланирано