Буњевци обележили „Дан Великог прела“

Novosti online

03. 02. 2023. у 12:45

Буњевачка национална заједница обележила је синоћ, у суботичком ресторану „Спартак“, један од четири национална празника – „Дан Великог прела“.

Буњевци обележили „Дан Великог прела“

Foto: Grad Subotica

У оквиру свечаности, која се организује у знак сећања на прво јавно прело одржано 2. фебруара 1879. године када су се Буњевци, обучени у свечну народну ношњу, представили јавности са жељом да покажу своје постојање и понос на своје порекло, изабрана је, по традицији, најлепша прељска песма, као и најлепша преља. Обележавању „Дана Великог прела“ присуствовали су и изасланик председника Републике, Милорад Вељовић, посебна саветница потпредседнице Владе и министарке за културу и информисање задужена за националне мањине Алма Ризвановић, градоначелник Суботице Стеван Бакић, помоћник покрајинског секретара за културу и информисање, Милан Мицић, и председница Националног савета буњевачке националне мањине, Сузана Кујунџић Остојић.

Милорад Вељовић је, тим поводом, изјавио да Србија поштује сваку националну мањину и да му је драго што и Буњевци данас имају статус националне мањине.

„Србија жели да јој свако буде пријатељ, без обзира на националну припадност и вероисповест. Буњевци су народ који поштује своју традицију, али и своју државу Србију која ће им се, сигурно, одужити на адекватан начин. То је и интерс Србије која је данас једна сасвим друга држава у смислу поштовања људских права. Србија мора да буде пример и она за то и јесте пример, а данас је и Суботица прави пример поштовања људских права и националних мањина“, подвукао је Милорад Вељовић.

Градоначелник Стеван Бакић је, честитајући буњевачкој заједници национални празник – „Дан великог прела – 2. фебруар“, казао да Град Суботица има изузетно добру сарадњу са Националним саветом буњевачке националне мањине, и да ће мај 2021. године остати уписан златним словима у историји буњевачке националне заједнице и Града Суботице, јер је то, како је рекао, месец и година када је омогућена равноправна употреба буњевачког језика и писма у овом граду.

„Буњевачки језик је тада, поред српског, мађарског и хрватског језика – постао четврти језик који је у службеној употреби на територији нашег града. Честитам вам то од срца. Ако је то ико заслужио, онда је то буњевачка заједница која је дала огроман допринос како граду Суботици, тако и држави Србији. Суботичка локална самоуправа ће вам и убудуће пружати огромну подршку, јер је једна од порука вечерашњег окупљања и неговање посебности буњевачке националне мањине која ће увек имати једнака права као и остале националне заједница које живе и раде на територији града Суботице“, истакао је градоначелник Бакић.

Он је подсетио и на чињеницу да је председник Републике Србије Александар Вучић, у неколико наврата, нагласио да је наша држава посвећана заштити и континуираном унапређењу појединачних и колективних права припадника националних мањина.

„Наш задатак је да истрајемо и дамо подршку тој државној политици за коју се залаже председник Вучић. Томе у прилог иде и чињеница да је Град Суботица определио средства Буњевачком националном савету да – поводом 20 година његовог постојања – реши један велики проблем, а то је да се обезбеди адекватан простор у коме ћете да радите, стварате и да се окупљате. Наиме, крајем 2022. године суботичка локална самоуправа доделила је четири милиона динара Националном савету буњевачке националне мањине за куповину Буњевачке куће. Желим да се што пре у њој видимо, како бисмо заједно обележавали ваше значајне датуме и нове успехе”, нагласио је градоначелник Стеван Бакић.

Присутнима су се обратили и Милан Мицић, и Сузана Кујунџић Остојић која је, између осталог, рекла како је ово велико буњевачко прело посвећено целој буњевачкој заједници и да се ове године обележава 20 година постојања Буњевачког националног савета.

„Од нашег драгог градоначелника чули сте само део онога што смо урадили током протекле две деценије. Први председник нашег Буњевачког националног савета, Никола Бабић, често зна да каже да смо ’кренули од нуле’. И превалили смо огроман пут. С нестрпљењем очекујемо да све оно што будемо радили и градили, радимо у нашој Буњевачкој кући, о чему ћемо више чути на прослави дана оснивања Буњевачког националног савета, 23. фебруара. Захвалила бих се Министарству културе и информисања, као и Граду Суботици, који су нам својим средствима помогли да цео овај ентеријер припремимо елегантно и лепо, како то и приличи годишњицама. На крају бих још само рекла једну реченицу које смо се увек држали, а то је: ’Нек се знаде да Буњевац живи’, казала је Сузана Кујунџић Остојић.

На „Дану Великог прела“ и ове године изабрани су најлепша преља и најлепша прељска песма. Најлепша преља, по оцени жирија и гостију, била је Сара Шврака, прва пратиља Милица Саулић, а друга пратиља Мартина Војнић Хајдук.

Најлепшу прељску песму, по оцени жирија, написала је Алиса Прћић Вуков, а носила је назив „Нек се дивани“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ПИКАСО РАДИО ПОСТЕР ЗА ДОМАЋИ ФИЛМ: Чувени уметник одбио новац, имао несвакидашњи захтев