ИЗЛОЖБА У НЕГОТИНУ: О прогону Јевреја у Европи и Србији (ФОТО)

С. М. Ј.

31. 01. 2023. у 16:58

МЕЂУНАРОДНИ дан сећања на жртве Холокауста обележен је у Неготину изложбама "Шоа - Холокауст - Како је то људски било могуће?" и ”Неке речи о Холокаусту у Србији”.

ИЗЛОЖБА У НЕГОТИНУ:  О прогону Јевреја у Европи и Србији (ФОТО)

Фото: С.М.Јовановић

На иницијативу Весне Перић, професора неготинске Техничке школе, уз подршку Музеја Крајине, у Неготину је поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста отворена изложба "Шоа - Холокауст - Како је то људски било могуће".

На 19 паноа у галерији Музеја Хајдук Вељко представљени су  најважнији историјски аспекти европског Холокауста, од живота Јевреја у предратној Европи до ослобађања нацистичких концентрационих логора.

На нека од сведочења преживелих указали су и ученици неготинске Техничке школе пригодним текстовима који на најбољи начин указују на геноцид најширим размера над Јеврејима и другим народима од стране Нацистичке Немачке и њених сарадника.

Ову изложбу Музеја Јад Вашем пратила је и поставка  ”Неке речи о Холокаусту у Србији”, аутора Мишка Станишића, која на шест паноа обрађује најважније елементе и догађаје везане за историју Холокауста у окупираној Србији.

Изложба посвећена Холокаусту отворена је у Неготину до 8. фебруара.

БОНУС ВИДЕО - КРАЈ НА ВЕШАЛИМА: Највеће суђење 20. века ратним злочинцима одржано је у Нирнбергу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

ПРИРОДА ТЕ ПОЗИВА ДА ЧЕТИРИ ЗИДА ЗАМЕНИШ СА ЧЕТИРИ ТОЧКА