СРПСКИ ЂАЦИ У МАЂАРСКОЈ: Школа у Батањи други пут добила поклоне из Србије

Р. Ш.

31. 01. 2023. у 16:29

На почетеку ове школске године ђаци прваци српске националности у Мешовитој основној школи у Батањи, у Мађарској, добили су поклоне из Баната. Њих десеторо, који похађају наставу на српском и мађарском језику, добило је школски прибор од Удружења „Чувари баштине“ из Кикинде.

СРПСКИ ЂАЦИ У МАЂАРСКОЈ: Школа у Батањи други пут добила поклоне из Србије

Фото: Удружење "Чувари баштине"

Ових дана, поводом школске славе Светог Саве, поклони са исте адресе поново су стигли у ову мешовити школу. Сада је 85 ученика, узраста од вртића до осмог разреда, обрадовано даровима из матице.

- У септембру сам обећао ђацима да ћемо се видети око Светог Саве. Захваљујући подршци Градске управе у Кикинди,Туристичке организације града, фирме „Блик хем“ и, наравно, чланова нашег удружења, припремили смо поклоне за ђаке у Батањи. Посетили смо их за Св. Саву, па је у школи, која се налази у црквеној порти, организован програм и освећење и резање славског колача. Вишегодишња традиција ове школе је да кумови славе буду ученици осмог разреда. Школа је организовала доделу награда учесницима ликовног конкурса, који је био посвећен Св.Сави, а била је приређена и свечана академија. У цркви је одржана литургија – препричава Милинко Арсенов, из поменутог удружења, који је однео поклоне из Кикинде у Батању.

Арсенов преноси да је било разговора да неколико ученика седмог и осмог разреда посети Кикинду и борави десетак дана како би што боље научили српски језик и упознали обичаје и културу сународника у Банату.

Осим ђацима српске нациоланости у Батањи, која се налази у близини границе са Румунијом, дарове од „Чувара баштине“ добила су и деца у селу Варјаш у Румунији, где је некада живео велики број Срба. Сада тамо не постоји српска школа, али о животу православаца сведочи велика црква у центру тог места.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У НАТО АГРЕСИЈИ: Вучић - Нећете нас сломити (ФОТО, ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, у Сомбору, на Тргу светог Ђорђа.

24. 03. 2023. у 18:01 >> 19:03

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

НА СВОЈОЈ КОЖИ САМ ОСЕТИЛА Петра Дивац проговорила о проблемима које је имала јер је УСВОЈЕНА